Berliner bollen maken is helemaal niet ingewikkeld, het kost alleen iets meer tijd dan het maken van oliebollen maar is wel leuk om ook eens te proberen. Ik maak altijd kleintjes, dan is het niet zo’n enorme hap en kun je lekker twee verschillende proeven. Want deze kleine bolletjes vul ik met verschillende soorten jam. Dat maakt het eten van deze Berliner bollen extra leuk want je weet nooit welke smaak er in zit!

Voor ± 20 stuks

200 g bloem + extra om te bestuiven
1 tl zout
30 g basterdsuiker
1 zakje gedroogde gist
50 g boter
½ dl lauwe melk
2 eieren
± 7 el jam of confiture naar keuze
olie om in te frituren
poedersuiker
Extra nodig: elektrische frituurpan

Zeef de bloem met het zout en de suiker boven en kom. Roer de gist erdoor.

Smelt de boter op een laag vuur. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en schenk de boter met de melk erin. Voeg al kloppend met de mixer met deeghaken de eieren toe.

Kneed het deeg 5 minuten op de laagste stand. Dek de kom af met een vochtige doek en een stuk huishoudfolie en laat het deeg ± 1 uur rijzen.

Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dik. Druk er met behulp van een glas of uitsteekvormpje ± 40 cirkeltjes (ø ± 6 cm) uit.

Bestrijk de randen met wat water en schep op de helft van de cirkeltjes een theelepeltje jam naar keuze. Dek het af met de andere rondjes en druk de randen met een iets kleiner glas of met de vingers dicht.

Verhit de olie in een frituurpan tot 160 °C en bak de bollen met 4 tegelijk in ± 8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi de bollen met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 55 minuten
Rijstijd: ± 60 minuten

 

Variatietips

• Van oorsprong wordt er abrikozenjam gebruikt in Berliner bollen. Maar ook bessen, bosvruchten of een andere jam smaakt heerlijk in de Berliner bollen.

• Berlinerbollen zijn ook lekker met een hartige vulling
Vervang de jam door 50 g verse roomkaas met kruiden en roer er 75 g in piepkleine blokjes gesneden salami door. Bestrooi de bollen met fijn geraspte Parmezaanse kaas.