Deze bonensalade met burrata en geroosterde groenten vindt zijn oorsprong in het Italiaanse Puglia. Verleden week was ik er op kookcursus. Op de markt lagen stapels aubergines, courgettes, tomaten en enorme paprika’s. Maar ook gedroogde peulvruchten, olijven en verrukkelijke kazen als mozzarella, provolone, caciocavallo, scamorza en burrata. Het was heerlijk om te koken met al deze superverse en zeer smakelijke producten. Voor de komende weken staan er dan ook diverse lekkere recepten uit de keuken van Puglia op het menu.

Burrata is een bijproduct van de mozzarellaproductie. Een stukje mozzarellakaas wordt uitgetrokken tot een lapje en gevuld met een mengsel van room en in reepjes getrokken onverwarmde mozzarella. Het resultaat een bijzonder lekker kaasje met veel toepassingsmogelijkheden. Voor vandaag verwerk ik de burrata in een salade.

Hoofdgerecht voor 2 of lunchgerecht voor 4 personen

1 aubergine
1 courgette
6 el olijfolie
500 g gekookte canellibonen (eventueel uit blik), uitgelekt
1 teentje knoflook, gesnipperd
1½ el balsamicoazijn
3 el fijngesneden oreganoblad
1 burrata kaasje
160 g kerstomaatjes, in vieren
3 el amandelschaafsel, geroosterd
Extra nodig: 2 bakplaten, aluminiumfolie

Verwarm de ovengrill voor. Was en snijd de aubergine in plakken van ± ½ cm dik. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie met de doffe kant van het folie naar boven. Vet het folie dun in met olijfolie.

Leg de aubergineplakken op de bakplaat. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak.

Rooster de plakken onder de hete grill in 5-7 minuten bruin. Keer de plakken, bestrijk ze met olie, bestrooi ze met versgemalen peper en zout en rooster ook de andere kant lichtbruin. Doe hetzelfde met de courgette.

Laat intussen de bonen uitlekken. Klop de rest van de olie met de knoflook, 2 eetlepels van de oregano, de azijn en versgemalen peper en zout naar smaak tot een dressing. Scheur de burrata in stukjes en leg de kaas in een schaaltje.

Schep de bonen met de geroosterde groenten, de tomaat en de dressing door elkaar. Verdeel een beetje van de burrata over de salade en garneer met het amandelschaafsel en de rest van de oregano. Geef de rest van de burrata erbij. Lekker met een stuk focaccia.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
Burrata kun je kopen bij verschillende supermarkten en gespecialiseerde kaaswinkels. Kun je geen burrata krijgen gebruik dan mozzarella.