Zo’n boterlammetje hoort wat mij betreft echt bij Pasen. Tegenwoordig kun je ze kant-en-klaar kopen maar het leukste is toch echt om ze zelf te maken. Dus heb je nog een ergens zo’n houten mal achter in de kast liggen. Zoek hem op, leg hem een paar uur in water en maak samen met de kinderen zo’n leuk boterlam.

Voor 1 boterlammetje

zout
± 125 g (gezouten) roomboter
1 krentje
eventueel een blaadje salie voor de oortjes (een ligusterblaadje kan ook)
tuinkers
Extra nodig: houten boterlamvorm

Doe 300 ml koud water in en passende schaal en los er al roerende 1 eetlepel zout in op. Leg de vorm, met de uitgesneden kant naar beneden, in het water en laat de vorm ± 2 uur in het water liggen.

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

Neem de houten vorm uit het water en dep het hout droog met keukenpapier. Vul de holtes van de vorm met de zachte boter en druk het goed in de vorm zodat er geen luchtbelletjes ontstaan.

Schraap de overtollige van de randen van de vorm en druk ze op elkaar. Controleer of de botervlakken elkaar goed raken. Schraap ook de onderzijde met een mes glad. Laat het boterlam in de koelkast in ± 3-4 uur helemaal opstijven.

Haal de houten vormhelften voorzichtig van elkaar en neem het boterlam uit de vorm. Zet het boterlammetje op een schaaltje en knip eventueel twee kleine stukjes van de krent voor de oogjes en knip oortjes uit het salieblaadje en steek ze in het lammetje.

Garneer het schaaltje met tuinkers en zet het op de paasontbijt- of brunch-tafel.

Wachttijd: ± 2 uur
Bereidingstijd: ± 15 minuten
Koeltijd: 3-4 uur

Tip

Zo’n boterlammetje maken is erg leuk om samen met de kinderen te doen. Peuters en kleuters hebben wat hulp van papa of mama nodig maar grotere kinderen kunnen het met wat uitleg prima zelf zo’n schattig boterlammetje maken.