Deze ceviche van zeebaars met hazelnoten, knoflook en munt maakte ik als voorgerecht maar als je op zoek ben naar een licht lunchgerecht voor op een warme zomerse dag dan is dit beslist een aanrader! De originele ceviche vindt zijn oorsprong in Peru. Een gerecht van in pittige ‘amarillo tijgermelk’ gegaarde vis in combinatie met gekookte aardappel en rode ui. Door het limoensap in de tijgermelk garen de visstukjes razendsnel en blijven ze lekker mals en zacht. In dit gerechtje gebruik ik een eenvoudige combinatie van sinaasappel- en citroensap waaraan ik geen verse peper toevoeg. Hierdoor is het een wat meer toegankelijk gerechtje geworden dat ook door kinderen lekker gevonden wordt.

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen

1 perssinaasappel
1 citroen
1½ el olijfolie
30 g blanke hazelnoten, grof gehakt
1 teentje knoflook, gepeld
4 zeebaarsfilets met huid à 100 g
zeezout, versgemalen peper
1½ el fijngesneden muntblaadjes

Pers de sinaasappel en de citroen uit. Verhit de olie in een koekenpan en bak de hazelnoten op een halfhoog vuur lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en bak 1 minuut mee. Schep het uit de pan op keukenpapier.

Snijd met een scherp mes de huid van de vis. Om dit toe doen leg je de visfilets met de huidzijde op een snijplank en snijd je met een scherp mes tussen de huid en het visvlees. Houd daarbij het mes niet helemaal plat maar iets schuin. Verwijder zo nodig de graatjes en snijd de filets in dunne reepjes.

Schep het citrussap en zeezout naar smaak erdoor en schep goed om. Laat 5 minuten staan om te ‘garen’.

Schep de vis uit het citrussap en verdeel de visstukjes over 4 borden. Bestrooi met de gebakken hazelnoten en de munt. Serveer de ceviche van zeebaars met hazelnoten, knoflook en munt direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Ceviche variantietips

• Vervang de zeebaars eens door een andere witvis zoals schelvis of koolvis of maak de ceviche met grote rauwe garnalen of in dunne plakjes gesneden coquilles.
• In plaats van de munt kun je ook koriander, dille of (Thaise) basilcum nemen.
• Vervang het citroensap eens door limoensap en het sinaasappelsap door grapefruitsap.

Weetje

Amarillo pepers zijn oranje en pittig zoet van smaak. Deze peper wordt ook in het Westland geteeld en is tegenwoordig dus ook hier te koop al moet je er wel voor naar de groothandel.