Ik weet niet hoe het met jullie is maar als ik zo’n lekkere chocoladetaart met frambozen zie dan krijg ik gelijk trek! Lekkere chocolade kan ik sowieso moeilijk weerstaan. Of het nu een extra pure chocoladereep is of een doosje lekkere bonbons, bij mij krijgt het de kans niet om oud te worden. De geur, de knak als ik er een stuk vanaf bijt en dan die smaak… daar kan weinig tegenop. Vaak wordt chocolade bij de thee geserveerd maar ik eet het graag bij een kopje koffie. Niet voor niets zijn koffie en chocolade echte smaakvrienden. ’t Lijkt wel of de koffie de smaak van de chocolade versterkt. Maar chocolade heeft nog meer vrienden. Probeer deze verrukkelijke chocoladetaart met frambozen maar eens.

Voor 12 punten
Bereidingstijd: ± 35 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten

130 g speculaaskoekjes
65 g boter
275 g pure chocolade
250 ml slagroom
25 g koude boter
140 g frambozen
1 tl cacaopoeder
Extra nodig: keukenmachine of deegroller, springvorm ø 20 cm, bakpapier

Bekleed de springvorm met bakpapier. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine of gebruik een plastic zakje en een deegroller.

Smelt de boter op een laag vuur. Roer het koekkruim erdoor en verdeel het over de taartbodem. Druk het kruimelmengsel met de bolle kant van een lepel aan en zet de vorm in de koelkast zodat de bodem kan afkoelen en opstijven.

Hak de chocolade fijn. Breng de slagroom aan de kook. Doe 200 g van de chocolade in een kom en schenk er de hete slagroom op. Wacht ongeveer 2 minuten en roer het met een garde door tot de chocolade gesmolten is. Voeg de rest van de gehakte chocolade toe en laat de chocolade al roerende smelten. Voeg de boter in kleine stukjes toe en roer totdat de boter geheel is opgenomen.

Verdeel 2/3 deel van de frambozen over de taartbodem en schenk er zoveel van het chocolademengsel (de ganache) op zodat de frambozen half onder staan. Laat taart even staan zodat de chocolade in de holletjes van de frambozen kan lopen. Voeg nog een beetje van de ganache toe en wacht weer 5 even. Schenk vervolgens de rest van de ganache erop en duw eventueel boven drijvende frambozen weer naar beneden.

Laat de taart op een koele plaats helemaal opstijven(zie tip). Verwijder de rand van de vorm. Bestuif de taart met cacaopoeder en garneer met de rest van de frambozen. Snijd de taart in punten en serveer bij de koffie.

Tip
Zo’n ganachetaartje kun je beter niet in de koelkast laten opstijven want als je het taartje er dan weer uithaalt heb je grote kans dat er, tijdens het op kamertemperatuur komen van het taartje, condens gevormd wordt op de chocolade. Daarom maak en eet ik dit soort taartjes bij voorkeur dezelfde dag!

In sommige gevallen heb je gewoon de tijd niet en wil je het taartje een dag van tevoren maken het bestuiven met cacaopoeder zorgt er dan voor dat de condens geabsorbeerd wordt. Of haal het taartje kort voor het serveren uit de koelkast en serveer zo spoedig mogelijk.

Variatietips

• Bestrijk de bodem van de taart eens dun met gemberjam en garneer de taart met in stukjes gesneden gemberbolletjes (stemgember, potje).
• Ook sinaasappel is een smaakvriend van pure chocolade. Bestrijk de bodem maar eens met marmelade en rasp vlak voor het serveren sinaasappelschil over de taart.
• Liever melkchocolade? Dat gaat ook prima!