Enkele jaren geleden waren ze ineens overal te koop, Karmozijn stoofperen. Ik nam ze mee en experimenteerde ermee. Gestoofd, in jams en compotes, in ovenschotels en rauw in salades, de Karmozijn peer had mijn hart gestolen! Echter het jaar daarop, geen Karmozijn peren en het jaar daarop ook niet… Tot ik ze een paar weken geleden ineens bij de groothandel en bij de groenteman zag liggen. Blij nam ik er wat mee.

Ik verwacht niet dat ze binnenkort net als de Gieser Wildeman in de supermarkten te koop zullen zijn maar omdat het zo’n prachtige peer is kon ik het niet nalaten om er iets over te schrijven.

De Karmozijn peer zien er ongeschild uit als een flinke dikbuikige handpeer maar eenmaal uit zijn jasje en doorgesneden ziet deze bijzondere peer er spectaculair uit. Onder de geelgroene ruwe schil met een rossig blosje zit knalroze gemarmerd vruchtvlees.

De Karmozijn, of de Karmozijn de Sonneville zoals de peer officieel heet, is gekweekt door Ing. P. De Sonnaville in Winssen en ontstond door de bloesem van de Conference te bestuiven met stuifmeel van de Bloedpeer. Daardoor ontstond een dikbuikige handpeer die weer bestoven werd met stuifmeel van de Kreeftspeer, een stoofpeer. Het uiteindelijke resultaat? De Karmozijn de Sonnaville!

De peer heeft een wat zoetzure smaak en stooft in 10-15 minuten gaar. Tijdens het stoven verliest de Karmozijn weliswaar zijn roze knalkleur maar krijgt wel een mooie rozerode kleur. De gestoofde Karmozijn peren hebben een heerlijke perensmaak en het vruchtvlees smelt bijna in je mond.

Rijpe Karmozijn peren kunnen ook als handpeer gegeten worden maar dat heeft niet mijn voorkeur. Het vruchtvlees is wat hard maar daardoor is de karmozijn wel weer heel geschikt voor verwerking in salades. Dunne plakjes knalroze Karmozijn peer in bijvoorbeeld een groene salade geeft je salade nog meer kleur.

De Karmozijn is heel geschikt als stoofpeer, om er perenmoes en jam van te maken en in ovenschotels en salades te gebruiken.

Wil je ook eens koken met de Karmozijn, kijk dan of je hem bij je groentespeciaalzaak kunt bestellen.