Voor deze eggs benedict met gerookte zalm kun je mij wakker maken! Ik ben dol op de combinatie van gepocheerd ei, de luchtige lichtzure saus en gerookte zalm. Van origine wordt een beschuitbol en een lekkere ham gebruikt maar als ik mag kiezen ga ik voor goed zuurdesembrood en gerookte zalm. Ik ben nog steeds de CookExpert van MagiMix aan het testen en ik had al gehoord dat je in deze machine supersnel en zonder problemen emulsiesauzen kunt maken dus dat stond nog op mijn testlijstje. Nu dat werd een 10 met een griffel. Doordat je de temperatuur kunt instellen voorkom je dat de saus gaat schiften. In dit recept geef ik beide versies. De traditionele manier boven een pan met heet water en het recept voor bereiding in de CookExpert. Omdat ik mijn eigen krieleieren gebruik heb ik per boterham twee gepocheerde krieleitjes gebruikt.

Lunch of brunchgerecht voor 2 personen

2 dikke sneden zuurdesembrood
1½ el (truffel)mayonaise
2 plakken gerookte zalm
4 verse eieren
100 g boter
½ citroen, uitgeperst
1 tl Dijon mosterd
1-2 el azijn
2 tl fijngeknipte bieslook
Extra nodig: mixer met garde(s), au bain mariepan (zie tips en tricks), event. fijne zeef

Rooster de boterhammen lichtbruin.

Splits 2 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Smelt de boter op een laag vuur zonder hem te laten kleuren. Neem de pan direct van het vuur als de boter gesmolten is. Bestrijk het brood dun met de mayonaise en verdeel er de zalm over.

Klop intussen de dooiers met de mixer in de au bain mariepan of een hittebestendige schaal (zie tips & tricks) tot een lichte crème (in ± 2 minuten). Klop er 1 eetlepel citroensap door.

Zet de pan of de kom op een pan met heet water dat tegen de kook wordt aan gehouden. Klop met de mixer eerst druppelsgewijs en vervolgens in een dun straaltje de boter door de geklopte dooiers. Verwarm al kloppend totdat de saus zo dik is dat hij op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Is de saus te dik voeg dan 1-2 eetlepels lauw water toe.

Neem de pan van het waterbad en breng op smaak met de mosterd, nog wat citroensap en versgemalen peper en zout naar smaak. Zeef de saus zo nodig en houd hem warm (zie tips & tricks).

Breng in een wijde pan ± 10 cm water met de azijn tegen de kook aan. Breek de eieren elk boven een kopje. Zet een kom met warm water klaar. Roer met een vork ik de pan zodat er een kolkje ontstaat.

Laat voorzichtig een ei in het kolkje glijden. Vouw het eiwit over de dooier heen. Doe dit ook met het andere ei. Pocheer de eieren in ± 4 minuten totdat het wit gestold is maar de dooier nog vloeibaar. Schep de gepocheerde eieren een voor een uit het water en dompel ze in het schone warme water. Laat ze op een schone theedoek of dik keukenpapier uitlekken en verwijder losse eiwitsliertjes.

Leg de eieren op de zalm en schenk er de Hollandaisesaus over. Serveer de eggs benedict met zalm bestrooid met bieslook.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips & tricks
• Wanneer de saus te heet wordt gaat hij schiften. Wil je op save spelen? klop dan een mespuntje maïzena met de dooiers mee.
• Toch in de schift? Voeg 1 eetlepel koud water toe en zet de staafmixer erin. Met een beetje gelukt draai je de saus op hoge toeren weer glad!
• Geen au bain mariepan in huis? Met twee pannen die in elkaar passen of een pan met daarop een passende hittebestendige schaal gaat het ook. Let er op dat de bovenste schaal of pan het hete water niet raakt.
• Als de saus te dik is dan kun je hem verdunnen met een beetje lauw water.
• Schenk de saus na het bereiden in een thermoskan zo blijft hij goed op temperatuur en heb je verder je handen vrij voor de rest van de maaltijd.

Variatietip
• Liever klassiek? Vervang de zalm dan door een lekkere gekookte ham en serveer op gehalveerde beschuitbollen.
• Eggs benedict kun je wat mij betreft elk moment van de dag eten. Of het nu voor een laat ontbijt, brunch, lunch of avondeten is zo’n lekker eiergerecht gaat er altijd wel in!

Met de MagiMix CookExpert:
Smelt de boter niet maar gebruik zachte in stukjes gesneden boter. Vul de rvs-kom met 2 eetlepels water, de dooiers en versgemalen peper en zout naar smaak. Stel het EXPERT-programma in op 8 minuten/snelheid 7/73°C (zonder dop) en laat de machine draaien. Het mengsel is dan glad en romig van structuur. Stel het EXPERT-programma nogmaals, nu op 2 minuten/snelheid 7/73°C (zonder dop). Voeg 1 eetlepel citroensap, de mosterd en de stukjes boter geleidelijk via de opening in de deksel toe. Breng de saus op smaak met nog wat citroensap en versgemalen peper en zout.