Erwtensoep of snert maken is helemaal niet moeilijk. Je moet er even de tijd voor nemen maar dan heb je ook wat; een lekkere pan vol hete erwtensoep met worst. Ik maak meestal één keer per jaar erwtensoep. Bij voorkeur als het vriest of sneeuwt want dit gerecht hoort zo echt bij de winter! Alleen al van de heerlijke kruidige geur van (knol)selderij wordt ik blij. Dit is mijn versie van de Hollandse erwtensoep of snert, een lekkere gevulde winterse maaltijdsoep.

Hoofdgerecht voor 6 personen

400 g spliterwten
500 g schouderkarbonades
1 laurierblad
3 kruimig kokende aardappelen, geschild en in blokjes
3 flinke preien, in ringen
1 kleine selderijknol, geschild en in blokjes
1 rookworst
6 bospenen, in plakjes
2 el grof gesneden bladselderij
8 sneetjes donker roggebrood
boter
100 g katenspek of ontbijtspek, in plakjes
grove mosterd

Breng 2 l water met de spliterwten, het vlees, het laurierblad en zout naar smaak aan de kook. Schep het schuim uit de pan en kook alles ± 45 minuten op een laag vuur.

Schep het vlees uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Schep het met de aardappel, de prei, de selderijknol en peper en zout naar smaak door de soep en breng hem aan de kook.

Kook de groenten op en heel laag vuur in ± 25 minuten helemaal gaar. Voeg de laatste 15 minuten de worst en de wortelplakjes toe.

Neem de worst uit de pan en snijd hem in plakjes. Verwijder het laurierblad en roer alles goed door zodat een gebonden soep ontstaat.

Schep de worst en de bladselderij erdoor. Serveer de erwtensoep of snert met het roggebrood, de boter, het spek en de mosterd.

Bereidingstijd: ± 80 minuten

Tips
• Voor de liefhebber kun je een gehalveerde varkenspoot meekoken. Dit vlees wordt dan in plaats van het spek op het roggebrood gegeten. Varkenspoten worden in Noord-Nederland in de winter zelf bij de supermarkt, in het erwtensoepvleespakket, verkocht maar meestal moet je voor zo’n kluif naar de slager. Zeg dat het voor de erwtensoep is en het komt helemaal goed!

• Erwtensoep over? Je kunt deze lekkere winterse soep heel goed in de vriezer bewaren. Omdat het toch even duurt voordat je een pan erwtensoep gemaakt hebt maak ik altijd een flinke pan. De rest vries ik dan in voor een volgende keer. Ik heb onlangs ontdekt, erwtensoep blijft wel een jaar goed!