Deze flammkuchen met pancetta heb je door gebruik van een rol kant en klaar flammkuchendeeg zo op tafel staan! Afhankelijk van het gebied wordt de echte flammkuchen, gemaakt van dun uitgerold brooddeeg en een topping naar keuze, tarte flambée, flammekueche of Flammkuchen genoemd. Flammkuchen werd van oorsprong bereid in de houtoven. Bereid in zo’n houtgestookte oven krijgt de Flammkuchen zijn specifieke rooksmaak maar ik vind hem uit een gewone oven ook best heel lekker. Een heerlijk gerecht als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan of als je, zoals ik vandaag, in de tuin bezig bent.

Lunchgerecht voor 4 en hoofdgerecht voor 2 personen

1 rol vers flammkuchendeeg (260 g)
125 g crème fraîche
1 rode ui, in ragdunne partjes
2 sjalotten, in ragdunne partjes
100 g pancetta, vleeswaar in plakjes

Verwarm de oven voor tot 220 °C, gebruik bij voorkeur een ovensteen. Roer de crème fraîche los. Rol het deeg uit en leg het met het papier op een bakplaat of als je een ovensteen gebruikt op een houten plank.

Bestrijk het deeg met de crème fraîche. Verdeel de ui erover en bestrooi met peper en zout naar smaak. Verdeel de panchetta erover. Schuif de bakplaat in de oven of laat de flammkuchen op de ovensteen glijden. Bak de flammkuchen met pancetta in ± 15 minuten in de voorverwarmde oven goudgeel en knapperig. Snijd ze in punten en serveer met een frisse salade.

Bereidingstijd: ± 10 minuten
Oventijd: 15 minuten

Variatietip
Maak ook eens flammkuchen met appel. Verdeel dan in plaats van de ui 1 in dunne partjes gesneden appel over de crème fraiche. Vervang de crème fraîche eens door kwark of gebruik half kwark en half crème fraîche.