Dit frangipanetaartje met pluots heb ik gemaakt omdat ik zo van de prachtige kleur en heerlijke fris zoetzure smaak van pluots houd. De pluot (spreek je uit als ploe-ot) is een kruising tussen een Japanse pruim en een abrikoos. De vrucht lijkt meer op een pruim dan op en abrikoos en heeft een heerlijke volle smaak die ook verwerkt in een taartje goed tot zijn recht komt. Frangipane bestaat voor het grootste gedeelte uit amandelspijs en smaakt heerlijk in zo’n krokant taartje met vruchten. Ik meng de ingrediënten voor de spijs eerst en voeg dan de rest van de ingrediënten voor de frangipane toe.

Voor ± 9 stukjes

110 g fijne kristalsuiker
110 g amandelmeel
1 ei, gesplitst
100 g zachte boter
40 g bloem, gezeefd
amandelessence
6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
6 pluots
poedersuiker
Extra nodig: keukenmachine, deegroller, bakpapier, bakplaat

Meng de kristalsuiker met het amandelmeel in de keukenmachine en het eiwit tot een korrelig mengsel.

Voeg de boter, toe en meng goed. Voeg de losgeklopte dooier en een paar druppels amandelessence beetje bij beetje toe. Voeg als laatste de bloem toe en meng alles kort. Zet de frangipane 15 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verwijder intussen het plastic van de bladerdeegplakjes en leg de plakjes deeg op het bakpapier op elkaar.

Rol het deeg op het bakpapier uit tot een lap van ± 25 x 28 cm. Leg het op de bakplaat en kerf het deeg met de achterzijde van een mes op 2 cm van de kant rondom in.

Was en snijd de pluots in dunne partjes. Verdeel de frangipane en de pluots over het deeg maar houd de randjes vrij.

Bak het taartje in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten lichtbruin en gaar. Neem de taart van het bakblik en laat hem op een taartrooster afkoelen. Serveer dit frangipanetaartje met pluots met geklopte slagroom, crème fraîche of een bolletje vanilleijs.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Kun je geen pluots krijgen vervang ze dan door pruimen, abrikozen, nectarines of perziken.