Om zuurdesembrood te kunnen maken heb je een startdeeg of moederdeeg nodig. Dit moederdeeg zorgt ervoor dat je deeg gaat rijzen en je een lekker brood krijgt. Anders dan de naam doet vermoeden heeft zuurdesembrood van origine geen zure smaak. Desembrood is een lekker, geurig, stevig en voedzaam brood. Brood zoals brood hoort te smaken!

In dit recept gaan we een Franse starter maken. Dit is het moederdeeg waarmee ik meestal mijn zuurdesembrood maak. Het duur vijf dagen voordat je deeg klaar is voor gebruik maar per dag ben je er slechts zo’n 10 minuten mee bezig. Daarna heb je, als je het goed verzorgt voor je leven een fijn moederdeeg op voorraad!

Het voordeel van een Frans startdeeg is dat je het niet elke dag hoeft te voeden. Door het regelmatig te gebruiken wordt het ververst en kun je het tot in lengte van dagen gebruiken om nieuwe broodjes mee te bakken. Je bewaart dit moederdeeg in de koelkast totdat je weer nieuw desembrood gaat maken.

Dag 1
Neem 50 g volkoren of grof tarwemeel en voeg ± 3 eetlepels lauwwarm water toe. Kneed in ± 3 minuten tot een vochtig maar compact deeg en vorm er een balletje van. Dek het af met huishoudfolie en laat het 2 dagen op een warme plaats staan.

Visual Franse starter

Dag 2
Aan de Franse starter is nog niet veel te zien, er is een beetje vocht vrijgekomen maar dat geeft niet. Morgen ga ik daar mee aan de slag.

Dag 3
De Franse starter is nu actief. Je ziet luchtbelletjes en in mijn geval is het een wat vochtig uitgelopen deeg maar het kan ook zo zijn dat het balletje deeg droog gebleven is en iets is gaan rijzen.

Franse starter dag 3

Verwijder de buitenste gedroogde korst van het deeg. Neem 2 volle eetlepels uit het midden van het deeg en roer en 4 eetlepels lauwwarm water door. Voeg beetje bij beetje ± 70 gram volkorenmeel toe en kneed er een balletje van. Leg het in een groter en schoon kommetje en dek het af met huishoudfolie. Laat het een dag op een warme plek staan.

Visual Franse starter dag 3

Dag 4
De Franse starter is nu een mooi luchtig gerezen balletje. Doe het over in een grotere kom en voeg geleidelijk 120 ml lauwwarm water toe en roer alles goed om. Voeg beetje bij beetje 120 gram tarwebloem of ongebleekt meel en 20 gram volkorenmeel toe en roer alles goed om. Het kan zijn dat je deeg echt al een bal vormt maar het kan ook iets vochtiger zijn. Dat maakt niets uit!

Dek het af en laat het, op een warme plaats, in ± 10 uur rijzen totdat het volume verdubbeld is. Het is handig om dit ‘s avonds te doen zodat de starter in de nacht kan rijzen en je de volgende dag kunt gaan bakken. Dan wordt al je geduld beloond met een heerlijk zelfgemaakt zuurdesembroodje!

Visual Franse starter dag 4

Dag 5
Nu kun je je eerste desembrood bakken. Het recept voor 1 desembrood vind je hier.