Deze lekkere frittata met bloemkool, cavolo nero en scamorza komt van oorsprong uit Ottolenghi’s Plenty. Doordat mijn negen krielkippen dagelijks flink wat lekkere eieren leggen ben ik altijd op zoek naar lekkere recepten waar eieren in gaan. Bij voorkeur flink wat eieren. Zo is de frittata met bloemkool en scamorza van Ottolenghi al enige tijd een van onze favorieten. Maar gaandeweg geef ik er mijn eigen draai aan. Deze keer gingen er ook rode uien, een restje romanesco en cavolo nero in en gebruikte ik scamorza in combinatie met een lekkere pittige boerenkaas. ’t Is een blijvertje deze lekker frittata!

Hoofdgerecht voor 4 personen

350 g bloemkoolroosjes
200 g romanescoroosjes
100 g cavolo nero
3 el olijfolie
2 kleine rode uien, in dunne partjes
6 grote eieren (L)
60 ml slagroom
1 el grove mosterd
2 tl el andaluskruiden
125 g scamorza, grof geraspt
75 g extra belegen boeren kaas, grof geraspt
Extra nodig: grote ovenvaste koekenpan

Kook de bloemkool met de romanesco 5 minuten in water met zout naar smaak en giet de groenten af. Snijd de harde nerf uit de cavolo nerobladeren en snijd het blad in repen van 1 cm breed. Was de groente en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Klop de eieren met de slagroom, de mosterd, el andaluskruiden en versgemalen peper en zout naar smaak los. Voeg 1/3 van de scamorza en 1/3 van de boerenkaas toe en roer goed door.

Verhit 1½ eetlepel de olie in de ovenvaste koekenpan en fruit de ui met de cavalo nero 5 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur. Schud ze uit de pan op een bord.

Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak de bloemkool en romanesco al omscheppen ± 3 minuten. Verdeel de ui en cavolo nero erover en schenk het eimengsel erop.

Strooi de rest van de kaas erover en bak de frittata 5 minuten op een halfhoog vuur. Schuif de pan in de oven en bak de frittata in ±15 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de frittata met bloemkool, cavolo nero en scamorza met een tomatensalade.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Tip
Als je de koekenpan weer uit de oven haalt is de steel loeiheet en het duurt best wel een poosje voordat die weer afgekoeld is. Daarom schuif ik er altijd een ovenwant omheen. Zo voorkom je dat jij of iemand anders per ongeluk toch de hete steel beet pakt!

Variatietips
• Ook lekker in een frittata zijn paprika, champignons, Chinese kool, paksoi, prei, wortel en spruitjes.
• Trek in vlees? Bak dan wat spekreepjes mee.