Ik heb al jaren een snelkookpan, gebruik hem niet dagelijks maar zou hem absoluut niet kunnen missen. Ik gebruik hem bijvoorbeeld altijd om mijn bieten te koken. Normaal gesproken duurt het gaar koken van winterbieten minstens een uur. In de snelkookpan kost dat slechts een half uurtje en omdat de bieten als het ware gaar stomen behouden ze ook hun mooie kleur. Bovendien smaken vers gekookte bieten zoveel lekkerder dan fabrieksmatig gekookte biet.

Hoofdgerecht voor 2 personen

300 g rauwe rode bieten
300 g rauwe gele bieten
4 eetlepels extra vierde olijfolie
½ citroen, uitgeperst
4 el fijngehakte koriander
2 tl grove mosterd
1 el mulberry melasse (moerbei melasse, te koop bij Turkse winkels)
2 stukken wilde zalmfilet met huid
2 el olijfolie

Kook de bieten in ± 1 uur net gaar (in een snelkookpan in 30 minuten). Klop intussen een dressing van de extra vierde olijfolie, het citroensap, de koriander, de mosterd, de mulberry melasse en versgemalen peper en zout naar smaak.

Snijd de bieten in partjes, houd de kleuren gescheiden en schep door beide kleuren 1½ eetlepel van de dressing.

Verhit de olijfolie, bestrooi de zalm aan de roze kant met versgemalen peper en zeezout. Bak de zalm eerst 3-4 minuten op de huidzijde, keer ze voorzichtig en bak de vis in ± 3 minuten net gaar.

Serveer de bieten met de zalm. Lepel nog wat van de dressing over de gebakken zalm. Serveer de gebakken zalm met rode een gele bieten met aardappelpuree.

Bereidingstijd: ± 60 minuten

Aardappelpuree
Schil 700 g kruimig kokende aardappelen en kook ze in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Giet ze af en knijp ze door de pureeknijper. Klop er met een houten lepel 100 ml warme melk en 25 g gezouten boter door en houd de puree zo nodig warm in een voorverwarmde oven (100 °C).

Tip
In plaats van mulberry melasse kun je ook dadelstroop of granaatappel melasse nemen.