Deze gebonden preisoep met een vleugje kerrie maakte ik met de laatste winterpreien uit de moestuin. Zo in het voorjaar gaan de laatste groenten eruit en meestal gebruik ik die in de soep. Deze groenten, die de hele winter in de tuin hebben gestaan, zijn meestal wat stugger en daarom snijd ik ze fijner dan ik normaal zou doen. In het geval van prei dus in dunne ringen. Eventueel kun je de soep ook nog door een zeef roeren om alle vezeltjes eruit te zeven maar dat vind ik eerlijk gezegd niet nodig.

Soep voor 4 personen

500 g prei (winterprei uit de moestuin)
300 g kruimige aardappelen
3 el olijfolie
2 el kerriepoeder
750 ml groentebouillon, zelfgemaakt (zie tip) of van tabletten
100 ml slagroom
4 el crème fraîche
2 el bieslook, fijngeknipt
Extra nodig: staafmixer en eventueel een roerzeef

Maak de prei schoon. Snijd de lelijke punten van het blad en verwijder het lelijke buitenste blad. Snijd de prei in dunne ringen en was de prei goed in ruim water. Laat de prei 10 minuten in het water staan zodat het zand naar de bodem kan zakken. Neem de prei uit het water en laat iets uitlekken.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie in een soeppan en bak de aardappel en de prei al omscheppend 3 minuten. Voeg de kerriepoeder toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.

Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Laat de soep ± 20 minuten op een laag vuur koken.

Pureer de soep met een staafmixer en roer de soep naar wens door een zeef. Voeg de slagroom en versgemalen peper en zout naar smaak toe en breng de soep nogmaals al roerende aan de kook.

Schep de gebonden preisoep met een vleugje kerrie in kommen en schep er crème fraîche naar smaak in. Garneer de soep met het bieslook. Lekker met een dikke snee desembrood.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Tip

Als wij asperges eten maak ik van de schillen en de afsnijdsel altijd bouillon. Dat is heel eenvoudig. Je wast de asperges voor het schillen. Wanneer de asperges gaar zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan. Vervolgens voeg je de schillen en de afsnijdsels aan het kookwater toe en kook je ze 15 minuten op een laag vuur. Neem de pan van het vuur en laat de bouillon met de schillen helemaal afkoelen. Zeef de bouillon en vries hem in. Of bewaar hem in de koelkast en maak er binnen 2 dagen een lekkere soep mee.