Deze geroosterde bieten met sjalotten en hazelnoten zien er niet alleen prachtig uit ze smaken ook nog eens heerlijk. En het is een heel makkelijk recept, de oven doet eigenlijk het meeste werk. Wel is het zaak dat je af en toe kijkt of het goed gaat. De ene oven is de andere niet. Dus er kan zomaar een temperatuurverschil in zitten. Zonde als je hazelnoten te donker worden of de bieten zwarte randjes hebben. Kijk daarom bij elk ovenrecept na driekwart van de aangegeven tijd hoe het gaat. Zet desgewenst de temperatuur iets lager of juist iets hoger (zie tip).

Bijgerecht voor 4 personen

50 g blanke hazelnoten
600 g ongekookte rode bieten
3 el olijfolie of hazelnootolie
5 takjes tijm
7 sjalotten
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verdeel de hazelnoten over de met het bakmatje beklede bakblik en rooster ze in de voorverwarmde oven in ± 7 minuten lichtbruin. Schud ze van het bakmatje op een bord.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C. Schil intussen de bieten met een dunschiller en snijd ze in kleine stukjes (maximaal ± 3 cm).

Schep ze met 2 eetlepels van de olie en versgemalen peper en zout naar smaak op het bakmatje door elkaar. Leg 3 takjes de takjes tijm ertussen. Rooster ze ± 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep ze tussentijds een keer om.

Pel intussen de sjalotten en snijd ze in vieren. Schep de rest van de olie en versgemalen peper en zout erdoor.

Schuif de bieten iets opzij en schep de sjalotten ernaast op het bakblik. Rooster ze ± 10 minuten mee.

Hak de hazelnoten grof. Neem de bakplaat uit de oven en schep de bieten met de sjalotten en de helft van de hazelnoten door elkaar. Strooi de rest van de hazelnoten erover.

Garneer de geroosterde bieten met sjalotten en hazelnoten met de overige 2 takjes tijm en serveer direct. Geroosterde bieten smaken eigenlijk overal lekker bij. Een stukje gebakken kabeljauw of zalm, gebraden kip, een vega burger waar je maar trek in hebt!

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 40 minuten

Tip
Als je veelvuldig je oven gebruikt weet je precies hoe hij bakt en op welke temperatuur je hem moet instellen om bepaalde resultaten te behalen. Maar gebruik je je oven niet zo vaak dan kun je zomaar merken dat een gerecht te donker geworden is terwijl je toch echt de aangegeven bereidingstijd hebt aangehouden.

Om voor eens en voor altijd van dit probleem af te zijn moet je gewoon een keer testen wat de werkelijk temperatuur van je oven is. Dat doe je heel eenvoudig met een goede oventhermometer.

Verwarm je oven voor tot 160 °C en leg gelijk bij het voorverwarmen de thermometer in het midden van de oven. Wijst de thermometer na het voorverwarmen de goede temperatuur aan dan kun je ook nog voor de zekerheid 200 en 250 °C controleren. Wijkt de temperatuur af dan stel je iets naar boven of beneden bij om tot de goede temperatuur te komen.

Schrijf in een van de favoriete bakboeken op welke temperatuur je jou oven moet instellen om de goede temperatuur te hebben en het probleem van ongaar of te donker bakwerk heb je voor eens en voor altijd opgelost!