In dit recept serveer ik geroosterde groenten met halloumi. Deze van oorsprong Cypriotische geitenkaas is, omdat hij niet smelt tijdens verhitting, uitermate geschikt om te grillen, frituren en te bakken. Halloumi is een behoorlijk zoute kaas en wordt gemaakt van koeien, geiten en schapenmelk. Er is ook halloumi gemaakt van koeienmelk.
Granaatappelazijn is een fris zoete azijn die goed combineert met olijfolie. Heerlijk in een salade en over onder andere geroosterde groenten.
Granaatappelmelasse wordt gemaakt van het sap van zoete en zure granaatappels en smaakt zoet maar heeft ook een heerlijk fris zuurtje dat goed combineert met de geroosterde groenten als wortel en spruitjes. Maar ook over toetjes, in de havermout, met vlees en kip is deze melasse een verrassend ingrediënt.

Zowel de granaatappelazijn als de granaatappelmelasse, de sumac en de halloumi kun je kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels. Maar de lekkerste granaatappelmelasse vind ik die van Souq.

Hoofdgerecht 2 personen

600 g kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
½ bos peen
250 g paarse spruiten
½ granaatappel
1 teen knoflook
200 g halloumi
6 el olijfolie
2 el granaatappelazijn
1 el granaatappelmelasse
4 el grof gesneden korianderblad
2-3 tl sumak

Kook de aardappelen 7 min. in water met zout, giet ze af en laat ze uitdampen en afkoelen. Verwarm de oven voor tot 230 °C.

Snijd het loof van de wortels maar laat een klein stukje groen zitten. Boen de wortels schoon en halveer ze in de lengte. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Haal de pitten uit de granaatappel. Pel de knoflook. Snijd de halloumi in 6-8 plakjes en dep ze droog met keukenpapier.

Druppel 3 el olie over de groenten en aardappelen, bestrooi met peper en zout naar smaak. Rooster ze in 30 min. bruin en beetgaar.

Roer de granaatappelpitten met de uitgeperste knoflook, 2 el van de olie de azijn, de melasse en peper en zout naar smaak door elkaar. Bak de plakjes kaas in de rest van de olie aan beide kanten bruin. Leg ze op de geroosterde groenten, lepel het granaatappeldressing erover en bestrooi met de koriander en de sumac. Serveer de geroosterde groenten met halloumi direct.

Bereidingstijd: ca. 25 min.
Oventijd: ca. 30 min.

Tip: heb je geen granaatappelazijn en granaatappelmelasse in huis? Vervang ze dan door appelciderazijn en agavesiroop of honing. Sumac kun je vervangen door er citroensap over te druppelen.