Zo’n geroosterde pompoenstamppot gaat er nu het dan eindelijk een beetje echt winter wordt goed in. Ik gebruikte een Hokkaido pompoen omdat je die gewoon met schil en al kunt verwerken. Deze pompoen heeft een knaloranje schil en mooi oranje vruchtvlees. Lekker in soepen, stamppot of serveer de geroosterde pompoen als bijgerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 Hokkaido pompoen
3 el olijfolie
1-2 el el andaluskruidenmix (of pittige paprikapoeder)
1 kg kruimig kokende aardappelen, geschild
2 uien, in dunne boogjes
125 ml kwark 0% vet
1 schoongeboende limoen
Extra nodig: bakmatje, aardappelstamper

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de pompoen, verwijder de zaden en de zaadstrengen. Snijd de pompoen in stukken. Schep er 2 eetlepels olijfolie en el andaluskruiden, versgemalen peper en zout naar smaak door.

Verdeel de pompoen over de met het bakmatje beklede bakplaat. Rooster de pompoen in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten gaar en lichtbruin.

Snijd grote aardappelen in stukken en kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de uien al omscheppend, op een halfhoog vuur, in ± 5 minuten glazig en bruin. Neem de pan van het vuur.

Giet de aardappelen af en vang 100 ml van het kookwater op. Stamp de aardappelen met 2/3 deel van de pompoen tot een stamppot. Schep de gebakken uien en de rest van de pompoen erdoor en voeg eventueel wat extra water toe.

Doe de stamppot in en schaal, verdeel de kwark erover en rasp de groene schil van de limoen boven de stamppot.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Serveertip
Lekker met een vegetarische burger of schnitzel, rookworst, een karbonade of een stukje gepocheerde kabeljauw of gebakken zalmfilet. Of schep blokjes kaas en grof gehakte noten door de stamppot.