Deze geroosterde spruitjes met gekarameliseerde rode uien en gepofte cranberry’s zijn eenvoudig te bereiden, snel klaar, lekker en zien er mooi uit. Ik ben dol op spruitjes en eet ze bij voorkeur als ze nog een beetje bite hebben. daarom gebruik ik deze keer wat grotere spruitjes. Dat is beter als je ze wilt roosteren. Door de spruitjes kort voor te koken blijven ze mooi groen. Een prima bijgerecht voor bij een feestelijk kerstdiner.

Bijgerecht voor 4 personen

750 g spruiten
2 grote of 4 kleine rode uien (300 g), in partjes
200 g cranberry’s
3 el olijfolie
2 el suiker
Extra nodig: bakplaat bekleed met aluminiumfolie (doffe kant van het aluminiumfolie naar boven)

Maak de spruitjes schoon en snijd een klein stukje van het snijvlak. Halveer de spruitjes en kook ze 5 minuten in water met zout naar smaak. Giet de spruitjes af, spoel ze koud en dep ze droog.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Schep 1½ eetlepel olijfolie door de spruitjes, verdeel ze over de met aluminiumfolie beklede bakplaat en rooster ze in 5-7 minuten, afhankelijk hoe dicht ze onder de grill staan, onder de hete grill lichtbruin.

Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui al omscheppend in 5 minuten lichtbruin.

Voeg de cranberry’s toe en bak ze kort mee. Strooi de suiker en versgemalen peper en zout erover en schenk er 50 ml heet water bij. Laat de uien op een hoog vuur in 2 minuten karameliseren en de cranberry’s poffen.

Verdeel de spruitjes over een schaal en schep het uienmengsel erover. Serveer de geroosterde spruitjes met gekarameliseerde rode uien en gepofte cranberry’s als bijgerecht.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Grilltijd: ± 7 minuten

Voorbereidingstips
Kook de spruitjes voor en karameliseer de uien met de cranberry’s. Zet ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. Neem ze een uurtje van tevoren uit de koelkast en maak het gerecht af 15 minuten voordat het geserveerd wordt. Of bereid het gerecht helemaal van tevoren en verwarm het in de oven (± 8 minuten op 180 °C) of in de magnetron (2-3 minuten op 900 Watt).