Deze geroosterde witlof met courgette, rode ui en feta is een heerlijk hoofdgerecht zonder vlees. Witlof is door de wijze van telen het jaar rond verkrijgbaar en krijgt een heerlijke wat zoete smaak als je deze groente in de oven roostert. Serveer naar wens met een stuk desembrood of stokbrood en je zet een gerecht met veel groenten in de hoofdrol op tafel.

Hoofdgerecht zonder vlees voor 2 personen

5 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
1 courgette, gehalveerd
2 rode uien, gepeld
6 el olijfolie
1 teentje knoflook, gepeld
150 g feta, verbrokkeld
30 g blanke hazelnoten, grof gehakt
1 citroen, schoongeboend en schil geraspt
4 el fijngesneden peterselie
Extra nodig: bakplaat met aluminiumfolie

Verwarm de ovengrill voor tot 200 °C. Leg de witlof met de bolle zijde naar boven op het aluminiumfolie. Snijd elk stuk courgette in 4 parten en leg ze tussen de witlof. Snijd elke ui in vier parten en leg die ook tussen de witlof.

Roer de olijfolie met de knoflook en versgemalen peper en zout door elkaar. Bestrijk de witlof, courgette en ui dun met de knoflookolie. Rooster de groenten ± 7 minuten onder de voorverwarmde grill.

Neem de bakplaat uit de oven en keer de groenten. Bestrijk ook de kant dun met olie en rooster ze nog ± 3 minuten. Pers de helft van de citroen boven de knoflookolie uit en roer er de peterselie door.

Neem de groenten uit de oven en doe ze over in de ovenschaal. Verdeel de feta en de hazelnoten erover en schuif nogmaals 2 minuten in de oven.

Neem de schaal uit de oven en verdeel de peterselie-knoflookolie over de geroosterde witlof met courgette, rode ui en feta en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten (incl. oventijd)
Oventijd: ± 12 minuten

Ook lekker met andere groenten

Je kunt met dit gerecht naar hartenlust variëren. Neem ook eens ringen of stukken paprika, bloemkoolroosjes en/of aubergine. Voor een Hollandse twist kun je ook krieltjes of stukken knolselderij in de oven roosteren. Reken dan op 15-20 minuten roostertijd.

• Voor een pittiger gerecht kun je de feta ook vervangen door verbrokkelde gorgonzola of roquefort.