Deze gestoomde heek met gebakken venkel en venkelsaus maakte ik van heek met het MSC Keurmerk. De Europese heek of meluza, zoals hij in Spanje genoemd wordt, is in het verleden zwaar bevist maar er is een herstelplan en daar vaart de vis gelukkig wel bij. Dus als je heek eet dan alleen met het MSC Keurmerk dan weet je zeker dat de vis op de juiste wijze gevangen is. Heek of zeesnoek is een grote vis tot wel 140 cm lang en heeft smakelijk stevig wit visvlees. Door dit stevige visvlees is het een mooie vis om te pocheren, te stomen, te bakken of om in de oven te bereiden.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen
2 stukken heekfilet met huid à 150 g
versgemalen peper, (zwart) zout
½ citroen, schoongeboend en in plakjes
35 g boter
2 sjalotten, gesnipperd
1 el bloem
250 ml tuinkruidenbouillon
150 ml slagroom
1 el anijslikeur (bijv. Pernod, Ricard of ouzo)
Extra nodig: bakpapier, stoompan, staafmixer

Was de venkelknollen. Snijd het onderste lelijke stuk en de groene stelen er vanaf. Snijd het mooie groen loof eraf en snijd het fijn. Hak de stelen grof en houdt ze apart. Halveer de knollen en snijd ze in dunne boogjes.

Controleer de heek op graatjes door met een vinger over de filet te gaan en trek ze er zo nodig met een pincet uit. Leg 2 stukken bakpapier van ± 30 x 20 cm klaar.

Leg de stukken vis erop, bestrooi met versgemalen peper en een snufje zout naar smaak en leg op elk stuk 2 plakjes citroen. Vouw het bakpapier dicht door de randen samen te rollen en de zijkanten onder het pakketje te vouwen. Breng een laag water in de stoompan aan de kook.

Smelt 15 g boter in een steelpan en fruit de helft van de sjalot met de grof gehakt venkelstelen 5 minuten op een laag vuur. Strooi de bloem erover en fruit 1 minuut mee. Voeg de bouillon, likeur en de slagroom toe en laat alles op een laag vuur 10 minuten zachtjes koken.

Leg de vispakketjes in de stoompan en stoom de vis, afhankelijk van de dikte, in 7-10 minuten gaar.

Verhit de rest van de boter in een ruime koekenpan of wok en bak de rest van de sjalot met de venkel in ± 7 minuten net gaar.

Pureer de saus met een staafmixer. Serveer de gestoomde heekfilet met de gebakken venkel en de venkelsaus. Garneer met het venkelgroen. Lekker met gekookte aardappelen.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Oventip
Leg de pakketjes in een ovenschaal en gaar ze in ± 10 minuten in de voorverwarmde oven (200 °C).

Ook lekker met andere vissoorten

Dit recept kun je natuurlijk ook maken met andere vissoorten. Ga dan voor kabeljauw, zalm, meerval, harder, snoekbaars of koolvis. Op www.goedevis.nl kun je een app downloaden waar je precies kunt zien wanneer je welke vis het beste kunt eten en welke vis duurzaam gevangen/gekweekt wordt.