Deze gevulde bolcourgettes maakte ik omdat ze bij de plaatselijke supermarkt van die leuke kleine bolronde courgettes hadden liggen. bolcourgettes lenen zich uitstekend om te vullen. Met een vulling van parelcouscous, gebakken groenten en ras el hanout een heerlijk gerecht. Kun je geen bolcourgettes krijgen gebruik dan gewone courgettes.

Hoofdgerecht voor 3 personen

3 bolcourgettes
125 g parelcouscous
1 rode ui, in halve boogjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 kleine paprika’s, rood en groen (bijv. Buitenbeentjes), in kleine stukjes
2 tl ras el hanout
125 g maïs (uitgelekt)
30 ml kruiden- of groentebouillon (eventueel van een tablet)
600 g regenboogwortels, geschild en in de lengte gehalveerd
4 el olijfolie
1½ el balsamicoazijn
2 el fijngesneden koriander
extra nodig: eventueel een grapefruitmesje, ovenschaal

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de courgettes, snijd er een kapje af en hol ze uit. Dit gaat heel gemakkelijk met een grapefruitmesje en een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Kook de parelcouscous in ruim water met zout naar smaak 10 minuten. Giet zo nodig af en laat uitdampen. Kook de wortels 10 minuten in water met zout. Giet ze af.

Verhit gelijktijdig 2 el olijfolie en fruit de ui met de knoflook 3 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur. Voeg de paprika toe en bak 3 minuten mee. Schep de courgettestukjes en de ras el hanout erdoor en bak alles in ± 5 minuten net gaar.

Schep de parelcouscous, de maïs en versgemalen peper en zout naar smaak erdoor en bak nog 1 minuut. Vul de courgettes met het mengsel. Druk het goed aan en zet de kapjes er weer op. Zet ze in de ovenschaal en schenk de bouillon erbij. Laat de courgettes in 35-45 minuten net gaar bakken.

Bestrijk de wortels met olijfolie. Verhit een grillpan tot heel heet en rooster de wortels aan beide zijden bruin. Neem ze uit de pan en druppel er de balsamicoazijn over.

Verwarm het couscousrestje. Schep het in een schaal en zet de courgettes in de schaal. Bestrooi de wortels en het couscousmengsel met de koriander.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 45 minuten

Tip
vervang de bolcourgettes door kleine gewone courgettes, halveer ze, schraap er het vruchtvlees uit en snijd het in stukjes. Vul de courgettehelften met het couscousmengsel.