Deze gewokte garnalen met paprika krijgen hun smaak van de gefermenteerde zwarte boontjes een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de Zuid-Chinese keuken. Ze hebben een geheel eigen smaak en worden vaak gecombineerd met knoflook, gember en rode peper. Door het zout uit de zwarte boontjes en het toevoegen van bouillon is het niet nodig om nog extra zout toe te voegen aan het gerecht. Serveer voor extra kleur met gele in plaats van witte rijst.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 el arachide- of wokolie
1 ui, in dunne boogjes
1 teentje knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, fijngesneden
2 rode en 2 groene paprika’s, in dunne repen
150 g shiitake, in plakjes
1 el tausee boontjes (gefermenteerde zwarte boontjes)
150 ml kippenbouillon
2 tl maïzena, losgeroerd met 1 el water
200 g gepelde rauwe gamba’s

Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 2 min. op een hoog vuur. Voeg de knoflook, de gember en de paprika toe en roerbak alles 5 min.

Schep de shiitake, zwarte boontjes en de bouillon erdoor en kook ca. 2 min. door. Roer het maïzenamengsel erdoor en laat het vocht al omscheppend binden. Schep de groenten uit de wok in een schaal en houd de groenten warm.

Roerbak de garnalen op een hoog vuur 2 min. in de wok totdat ze niet meer glazig zijn. Schep ze door de groenten. Lekker met (gele) rijst (zie tip).

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Gele rijst
Kook met de garnalen ¼- ½ tl kurkuma en naar wens ½-1 in ringetjes gesneden rode peper mee dan krijgt de rijst een mooie gele kleur en een pittige smaak.