Wanneer je phytophthora in je tomaten krijgt heb je enorme pech want het tast in korte tijd al je tomaten aan, het enige dat je dan nog met je tomaten kunt doen is groene tomatenchutney maken!
Phytopthora infestans is een hardnekkige pseudo schimmel en wordt ook wel de tomaten- en aardappelplaag genoemd. En dat is het zeker, het begint met kleine plekjes op het blad maar al snel breidt de ziekte zich uit. De bladeren verdrogen en de vruchten krijgen eerst lichte bruine vlekken die later donkerder worden en als je niets doet tast het al je tomatenplanten aan!
Kun je het voorkomen? De combinatie van vocht en warmte is funest. Dus in ons klimaat kun je er op wachten. Verleden jaar heb ik vanaf mei permanent 1 raampje van mijn kas open laten staan. Dat jaar bleef mijn kas verschoont van phythopthora.
Dit jaar heb ik na de winter per ongeluk beide automatische raamopeners in de kas gezet en ja hoor, bingo! Dus permanente ventilatie helpt tegen deze horrorschimmel. Voor alsnog pluk ik nu alle aantastingen weg en zo hoop ik dat ik van de meer resistente planten toch nog gave rijpe tomaten kan plukken
En wat nu verder te doen met al die prachtige onrijpe groene en oranje-groene, maar iets aangetaste tomaten? Ik snijd de aantastingen goed weg en maak er groente tomatenchutney van. En in jaren dat de tomaten gespaard blijven is dit natuurlijk ook een heerlijke recept voor de tomaten die aan het einde van het seizoen niet meer rijp worden.
Voor 2 potjes
1½ el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 cm gemberwortel, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
300 g onrijpe tomaten, in stukjes
2 el suiker
50 ml kruidenazijn
Extra nodig: 2 goed schoongemaakte potjes (inhoud 125 ml)
Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui met de gemberwortel en de knoflook 5 minuten op een halfhoog vuur goudgeel en glazig.
Voeg de tomaten toe en bak ze 10 minuten zachtjes mee.
Roer er de suiker, de kruidenazijn en peper en zout naar smaak door en laat de chutney 20 minuten met de deksel op de pan, op een heel laag vuur, zachtjes koken. Roer regelmatig door en controleer of de chutney niet aanbakt, voeg zo nodig een beetje heet water toe.
Schep de hete chutney in de potjes en sluit ze direct. Bewaar de groene tomatenchutney op ene donkere koele plaats.
Bereidingstijd: ± 45 minuten
Variatietip
Voor dit recept kun je natuurlijk ook heel goed niet te rijpe rode tomaten gebruiken.