Deze grove knolselderijstamppot met rode ui en olijfolie maakte ik gisteravond. Ik kwam laat thuis en had geen tijd gehad om boodschappen te doen maar aardappelen, uien en een knolselderij heb ik altijd wel op voorraad. Zo had ik in 30 minuten een heerlijk stamppotje van slechts 5 ingrediënten op tafel staan. Wij aten hem met een slagersrookworst maar een vegetarische burger, een stukje vis, kaas of een karbonade past er ook prima bij.

Hoofdgerecht voor 2 personen

750 g kruimig kokende aardappelen, geschild
olijfolie (extra vierge) + extra
1 knolselderij, geschild en in blokjes
3 rode uien, in dunne partjes
25 g boter

Snijd eventueel grote aardappelen in stukken en kook ze, in zoveel water met zout naar smaak zodat ze net onder staan, in ± 20 minuten gaar.

Verhit 2 el olijfolie in een (hapjes)pan en fruit de uien 3 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur glazig. Voeg de knolselderijblokjes toe en bak ze al omscheppend ± 5 minuten mee.

Schenk er 100 ml water bij en voeg zout naar smaak toe. Laat de knolselderij beetgaar worden. Schep de groenten regelmatig om.

Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen tot een grof kruim en schep het knolselderijmengsel erdoor.

Voeg wat van het aardappelkookwater, versgemalen peper en de boter toe zodat je een grove smeuïge stamppot krijgt maar stamp de knolselderij niet fijn. Druppel er op het bord olijfolie naar smaak over.

Serveer deze grove knolselderijstamppot met rode ui en olijfolie naar wens met rookworst, een stukje vis, een lams- of vegetarische burger of met kip.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Variatietips
Schep in plaats van vlees erbij te serveren eens blokjes kaas naar keuze door de grove knolselderijstamppot met rode ui en olijfolie. Of pluk een bol mozzarella of burrata boven de stamppot in stukjes.