Ik ben dol op stamppotten, het hele jaar door staan ze regelmatig op tafel. Deze met knolselderij, pompoen en rash el hanout is één van onze favorieten. De kruidige smaak van de knolselderij en het zoete van de pompoen combineren goed met de mild zilte (schapen)feta. De rash el hanout en de koriander maken de stamppot net even anders.

Hoofdgerecht voor 4 personen

600 g knolselderij
650 g pompoen (bijv. Hokkaido)
700 g kruimige aardappelen, geschild
2-3 el rash el hanout
4 el olijfolie
200 g (schapen)feta
handje verse koriander
Extra nodig: bakplaat met bakmatje, ingevette ovenschaal

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Snijd de knolselderij in plakken (ca. 2 cm dik), schil ze en snijd de plakken in grove stukken. Halveer de pompoen, verwijder de zaden, snijd de helften in parten en schil ze. Snijd de parten in grove stukken. Verdeel de knolselderij en de pompoen over het met een bakmatje bekleed bakplaat, strooi de rash el hanout en peper en zeezout naar smaak erover en schep 2 el van de olie erdoor. Rooster de groenten ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Kook intussen de in stukken gesneden aardappelen in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Verkruimel de feta. Giet de aardappelen af maar vang het kookvocht op.

Stamp de aardappelen grof en schep de geroosterde groenten erdoor. Voeg wat van het aardappelkookwater toe om de stamppot iets smeuïger te maken en doe over in de ovenschaal. Verdeel de feta erover en zet de schaal eventueel nog 5 minuten onder de hete ovengrill. Neem de schaal uit de oven, druppel de rest van de olie erover en leg de koriander erop.

Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 30 minuten oventijd

Tip
Een Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen. De schil is zo zacht dat je hem na het roosteren gewoon kunt eten. Ook in de soep kun je de Hokkaido ongeschild verwerken. Dat scheel veel werk!