Hij lag al een poosje op de stapel nieuwe boeken die ik toegestuurd heb gekregen. Een kookboek waar ik hoge verwachtingen van heb. Heerlijk simpel is inmiddels het achtste kookboek van het duo Philippi. Receptschrijfster en foodstyliste Janneke en haar man fotograaf en vormgever Serge staan al jaren garant voor prachtige kookboeken vol verrukkelijke en goed maakbare recepten!

Ook HEERLIJK SIMPEL is wederom zo’n fijn kookboek. De styling is anders dan van de vorige boeken. Maar deze pure en eenvoudige uitstraling van de foto’s doen de gerechten naar mijn idee nog beter uitkomen.

Het boek is verdeelt in 6 hoofdstukken, lunch, koffie, borrel, vooraf, diner en dessert en elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur. Mooie verstilde kleuren die in de gehele hoofdstukken worden doorgevoerd. En wat de gerechten betreft die vragen er gewoon om gemaakt te worden.

Voor de lunch geeft Janneke recepten als krokante saucijzenbroodjes in vier variaties, Florentijnse eieren op Engelse muffins met een tip van Janneke voor een foolproof razendsnelle hollandaisesaus en pain perdu met sticky bacon en anijs.

Het hoofdstuk voor bij de koffie doet je watertanden. Zoetigheden als yoghurtplaattaart met gekonfijte citrus en panbrownies vullen dit hoofdstuk en de ijsbonbons met gerookt zeezout zijn supersimpel te maken en echt verrukkelijk!

Ook voor bij de borrel staan er lekkere recepten in Heerlijk simpel. Zoals de serrano-rucolakroketjes, speltpizza met daslook maar ook verschillende spannende kruidenboters en hummus vullen dit hoofdstuk.

Vooraf serveert Janneke gerechten als zelfgeroosterde asperges, ricotta met sojaboontjes, snijbiet en krokante ham, geitenkaas in druivenblad of gevulde sardines met dillepangrattato.

De hoofdgerechten zijn spannend en smaakvol. Van in zout gepofte aardappelen en een heerlijke orzosalade met romanesco en radijsbladpesto tot een luxe mac’n’cheese en pikante rozemarijn-paprikasaucijzen.

En dan de toetjes… Van een sinaasappel-vanillebroodpudding tot prosecco-sabayon met mangoroomijs. Alle recepten zijn even lekker en allemaal heel goed en eenvoudig te maken!

Chapeau Janneke en Serge jullie hebben het weer geflikt, een prachtige en verrukkelijk kookboek dat zeker een plaatsje krijgt in mijn boekenkast met favoriete kookboeken!

Heerlijk simpel, Janneke Philippi, Fontaine Uitgevers, ISBN 978 90 5056 759 7, € 24,95.