Met deze zelfgemaakt extra gevulde kerststol zet je iets bijzonders op tafel. Ruim gevuld met gedroogd fruit en noten en lekker gekruid met koekkruiden past zo’n lekker kerstbrood prima op de kerst ontbijttafel en bij een kerstbrunch. Of serveer de kerststol met een beker warme chocolademelk na een lekkere wandeling.

Voor 1 stol

100 g krenten
100 g gele rozijnen
550 g tarwebloem + extra om uit te rollen
10 g zout
12 g gedroogde gist
2 dl lauwe melk
70 g suiker
1 tl koek- of speculaaskruiden
1 ei
115 g boter
125 g gedroogde cranberry’s
50 g sukadestukjes
125 g ongezouten gemengde noten, grof gehakt
rasp van 1 citroen
300 g amandelspijs
poedersuiker
Extra nodig: standmixer of mixer met deeghaken, bakpapier, bubbeltjes plastic

Wel de krenten en de rozijnen 15 minuten in lauw water en laat ze goed uitlekken. Meng 500 g van de bloem met het zout in de kom van de standmixer of in een beslagkom.

Voeg de gist, de melk, de suiker, de koekkruiden en het ei toe en kneed alles met de machine of met de mixer met deeghaken in ± 8 minuten tot een stevig deeg.

Voeg klontje voor klontje 100 g van de boter toe en kneed verder tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt ± 15 minuten rusten.

Dep intussen de krenten en de rozijnen droog met keukenpapier en meng ze met de cranberry’s, de sukade en de noten. Kneed de vulling met de hand of met de machine door het deeg.

Vorm een bal van het deeg en laat het deeg afgedekt met een stuk huishoudfolie op een tochtvrije warme plaats ± 60 minuten rijzen. Meng het citroenrasp met 1 el water door de amandelspijs vorm er een rol ± 2 cm korter dan de deeglap van.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap van ± 2 cm dik. Bestrijk het deeg met water en leg de spijsrol op het deeg. Vouw een zijde van het deeg over de spijsrol heen en druk het deeg vast. Zorg ervoor dat het onderste gedeelte van het deeg iets uitsteekt.

Leg de stol op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het afgedekt met het bubbeltjes plastic ± 45 minuten rijzen. Verhit intussen de oven voor tot 180 °C.

Bak de stol in de voorverwarmde oven in ± 35 minuten lichtbruin en gaar. Dek het brood als de bovenkant te donker wordt met een stukje aluminiumfolie. Laat het brood op een rooster iets afkoelen.

Smelt 15 g van de boter en bestrijk de kerststol ermee. Bestuif het brood met poedersuiker. Laat de kerststol helemaal afkoelen en bestuif voor het serveren nogmaals met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Rijstijd: ± 105 minuten
Oventijd: ± 40 minuten

Tip
Deze kerststol is goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in. Ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met boter en bestuif met poedersuiker.