Voor deze kikkererwtenburger met ei en paprika gebruik ik kleine paprikaatjes. Heel geschikt daarvoor zijn de ‘Buitenbeentjes’ die ik bij een supermarkt kocht. Dit zijn paprika’s die niet voldoen aan de hoge eisen die er tegenwoordig gesteld worden aan groenten en fruit en anders doorgedraaid zouden worden. Ze zijn een stuk goedkoper en net zo lekker als de grote en gelijkmatig gevormde paprika’s die in het schap liggen. Dus ook nog eens fijn voor je portemonnee!

Hoofdgerecht voor 2 personen

3 el olijfolie
2 kleine paprika’s (Buitenbeentjes, rood en groen), in ringen
1 blik kikkererwten à 310 g, afgespoeld en uitgelekt
30 g havermout
30 g boekweitmeel
1 sjalot, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld
1 el rash el hanout
5 takjes koriander
1 ei (M)
4 el Griekse yoghurt
2 el citroenmayonaise
2 kleine eieren of krieleitjes
2 plukjes kiemgroenten (of 2 toefjes koriander)
extra nodig: keukenmachine

Verhit 1 el olie in een ruime koekenpan en bak de paprikaringen in ± 7 min. aan beide kanten lichtbruin en net gaar.

Meng intussen de kikkererwten met de havermout, het boekweitmeel, de sjalot 1 teentje knoflook, de rash el hanout, 3 takjes grof gesneden koriander, het grote ei en versgemalen peper en zout naar smaak in de kom van de keukenmachine tot een stevig en glad mengsel. Vorm er twee platte burgers van.

Roer een sausje van de yoghurt, de mayonaise, 1 uitgeperst teentje knoflook en de fijngesneden blaadjes van 2 takjes koriander. Breng op smaak met versgemalen peper en zout naar smaak. Neem de paprikaringen uit de pan en houdt ze warm onder aluminiumfolie.

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de kikkererwtenburgers in ± 10 min. aan beide kanten bruin en door en door warm.

Bak de laatste 2 min. van de kleine eitjes 2 spiegeleitjes. Leg de kikkererwtenburger op de borden, verdeel de paprikaringen en de eitjes erover. Garneer met de kiemgroenten of een toefje koriander. Serveer met het sausje. Lekker met een gemengde salade en ovenfriet of geroosterde aardappelpartjes.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Ik gebruikte eieren van mijn Chabo krielkippen om spiegeleitjes van te bakken. Deze zijn natuurlijk een stuk kleiner dan het normale formaat eieren. Maar kijk even goed in het eierschap, vaak kun je namelijk ook krieleieren bij de supermarkt kopen.