Deze kip met mandarijn en venkel is een uitgeklede versie van Ottolenghi’s gebraden kip met clementines. Ik ben een enorme fan van hem, zijn boeken inspireren mij enorm. Al zijn de ellenlange ingrediëntlijsten vaak de reden dat ik het gerecht niet precies zo maak als in het boek staat. In dit recept gebruik ik kippendijen, ik reduceerde de ingrediënten wat en skipte de marineertijd. Zo is het een wat toegankelijker gerecht geworden. Een heel fijn gerecht voor door de week maar ook als je gasten krijgt een prima gerecht want net als met stoofpotjes je hebt er tijdens het bereiden bijna geen omkijken naar.

Hoofdgerecht voor 4 personen

700 g kippendijen
2 uien, in parten
2 venkelknollen, in parten
5 biologische mandarijntjes, gewassen en in plakken van 1 cm dik
3 el olijfolie
2 el anijslikeur (bijv. Pernod)
1 sinaasappel, uitgeperst
2 volle el grove mosterd
2 el rietsuiker
3 takjes dille
Extra nodig: braadslede

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Halveer de kippendijen in de lengte en leg ze met de uien, de venkel en de mandarijnplakken in de braadslede.

Roer de rest van de ingrediënten, op de dille na, door elkaar en schenk het in de braadslede over de kip en de groenten. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak en meng met de hand goed door elkaar.

Schuif de braadslede in het midden van de oven en laat de kip en de groenten in 20-25 minuten gaar braden. Schep tussentijds tweemaal om.

Doe de inhoud over op een schaal en bestrooi met toefjes dille. Lekker met zilvervliesrijst of gekookte aardappelen.

Voorbereidingstijd: ± 10 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tip
• Je kunt voor dit recept in plaats van de mandarijntjes ook 2 biologische schoongeboende sinaasappels gebruiken.
• Lekker met geroosterde worteltjes.