Zo’n lekkere knolselderijschotel met tomaat en aardappel past goed bij een regenachtige dag als vandaag! Ik gebruik San Marzano tomaatjes uit blik in dit gerecht. Deze tomaatjes zijn zoeter dan gewone gepelde tomaten en dat zoete combineert heel fijn met het pittige van de chili en het romige van de kaas. Knolselderij heb ik bijna altijd in huis omdat ik zo’n lekkere multifunctionele groente vind. Je kunt deze lekkere kruidige knol op zoveel manieren verwerken! In combinatie met aardappelen als puree, zoals in dit gerecht bakken maar ook roerbakken, of rauw verwerken in een salade behoort tot de mogelijkheden. Heb je al eens zelf selderijsalade gemaakt? Met een keukenmachine is dat zo gepiept.

Hoofdgerecht voor 3 personen

600 g vastkokende aardappelen, geschild en in stukken
1 knolselderij
3 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 blik San Marzano tomaten (400 ml)
1 takje oregano, alleen de blaadjes
chilipoeder
1 burratakaasje of 1 bol mozzarella
2 takjes basilicum, blaadjes gescheurd
Extra nodig: ovenschotel

Kook de aardappelen in water met zout naar smaak in 15-20 minuten gaar.

Halveer intussen de knolselderij, snijd de helften in plakken, schil ze en snijd ze in dobbelsteentjes.

Verwarm de olijfolie in braadpan en fruit de ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook en de knolselderij toe en bak al omscheppend 7 minuten mee.

Voeg de inhoud van het blik tomaten en 1 blik warm water toe en maak de tomaatjes met een spatel stuk. Voeg de oregano en chilipoeder, versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag vuur 10 minuten zachtjes sudderen.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.

Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen. Schep het knolselderijmengsel in de ovenschaal en verdeel de aardappelen erover. Pluk de kaas in stukjes boven de schotel. Zet de schotel 5-7 minuten over de hete gril.

Garneer de knolselderijschotel met tomaat en aardappel met de basilicum en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 7 minuten

Maak er een eenpansgerecht van

Snijd ook de aardappelen in dobbelsteentjes en bak ze gelijk met de knolselderij mee. Verdeel op het einde van de suddertijd de kaas over de knolselderijschotel met tomaat en aardappel en leg de deksel op de pan. De kaas zal door de warmte smelten.