Voor dit recept van kruidig stoofvlees met amandel en abrikoos gebruikte ik riblappen met een randje vet. Het vet geeft smaak en een malser en zachter stoofvlees als resultaat. En dat is eigenlijk met alle vleessoorten het geval. Ook aan een entrecote en lamskoteletjes hoort een randje vet te zitten. Snijd het er vooral niet af en koop zeker geen entrecote als er geen randje vet aan zit. Dit randje vet geeft lekker veel smaak aan de entrecote en houdt je vlees sappig. Bak vet aan vlees dus vooral mee. Je kunt het er altijd op je bord nog vanaf snijden.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 schoongeboende biologische sinaasappel
3 el olijfolie
1 grote ui, in dunne boogjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, fijngehakt
1 kg doorregen riblappen, drooggedept en in dobbelstenen
75 g blanke amandelen
1 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen kaneel
350 ml groentebouillon (eventueel van een tablet)
150 g gedroogde abrikozen
300 g tomaten, in stukjes
250 g couscous
pitten van een ½ granaatappel
1 el fijngesneden verse koriander

Rasp de schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook en de gemberwortel al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend bruin.

Schep de amandelen, de komijn, de koriander, de kaneel en versgemalen peper en zout naar smaak erdoor. Voeg de sinaasappelrasp, het sap en de bouillon toe en stoof het vlees 1 uur op een laag vuur.

Schep de abrikozen en de tomaten erdoor en breng alles al omscheppend aan de kook. Stoof het vlees op een laag vuur, in nog 1 – 1½ uur helemaal gaar. Voeg als het vlees te droog wordt nog een beetje heet water toe.

Bereid de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking. Schep het in het midden van een schaal en schep het vlees er omheen. Bestrooi met de granaatappelpitten en de verse koriander.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Stooftijd: ± 1½ – 2 uur

Tip
Serveer bij dit kruidige stoofvlees met amandel en abrikoos een frisse salade (bijvoorbeeld de rodekoolsalade met mandarijn en granaatappelpitten) bij.