Deze kruidige speculaasmoppen maakte in van het deeg dat ik ook gebruik voor speculaasbrokken. Als resultaat krijg je een soort van speculaasmoppen die nu eens niet de bekende speculaasjes uitstraling hebben. Daarom bak ik deze lekkere kruidige koekjes ook buiten de decembermaand regelmatig. Door de donkere basterdsuiker worden de koekjes mooi donkerbruin en de worden gegarneerd met amandelstiften in plaats van amandelschaafsel.

Voor ± 500 gram

200 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkere basterdsuiker
1-2 el speculaaskruiden*
150 g koude boter in stukjes
2 el melk
1 klein ei
20 g amandelstiften
Extra nodig: deegroller, bakplaat bekleed met een bakmatje of bakpapier

Schep in een kom het bakmeel met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout door elkaar. Wrijf de boter met de toppen van je vingers door het meelmengsel. Voeg 1-2 eetlepels van de melk toe en kneed het geheel met koele hand snel tot een samenhangende bal.

Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten, maar liefst een dag, op een koele plaats rusten en op smaak komen. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ± 7 mm dik. Snijd het deeg in rechthoekjes (± 3 x 4 cm) of vierkantjes (± 4 x 4 cm). Leg ze op de beklede bakplaat met een tussenruimte van ± 1 cm en bestrijk ze met losgeklopt ei.

Bestrooi met de amandelstiften en bestrijk de koekjes nogmaals met ei. Bak de kruidige speculaasmoppen in het midden van de oven in ± 20 gaar. Laat de speculaasmoppen op een taartrooster afkoelen. Bewaar de afgekoelde koekjes in een goed afsluitbaar blik.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

* Euroma heeft in zijn Jonnie Boer-lijn ook speculaaskruiden. Dit specerijenmengsel is wat grover en bevat onder anderen koriander- en anijszaadjes.
Zelf maken

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar kopen maar ook zelf maken. Neem bijvoorbeeld 25 g kaneelpoeder, 10 g geraspte nootmuskaat, 5 g gemalen kruidnagels en 2 g kardemompoeder.