Deze labne met granaatappelpitten en sesamzaad maakte ik laatst voor een groot buffet met allerlei verschillende gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten. Ik ben dol op op die keuken en kook dan ook graag uit de boeken van Ottolenghi. Ook de kookboeken van Casa Moro, De Libanese Keuken van Anissa Helou, de boeken van Greg en Lucy Malouf en Nadia en Merijn pak ik er graag bij. Maar het enige boek dat echt stuk gelezen is, is A new book of Middel Eastern Food van Claudia Roden.

Ik heb het al dertig jaar en het blijft één van mijn favoriete kookboeken. Vol informatie en lekkere recepten maar zonder van die mooie tongstrelende foto’s. Toch pakte ik het vaak uit de kast om er iets uit te maken. De eerste labne die ik maakte kwam uit dit boek. Heel eenvoudig met wat versgemalen peper, paprikapoeder en olijfolie. Tegenwoordig worden er heel wat meer smaakmakers gebruikt. Zoet of hartig, met verse kruiden en/of fruit bijna alles mag en kan. ’t Is maar net wat je lekker vindt. Ik eet labne het liefst met brood. Plat brood of mijn eigen desembrood. Maar je kunt dit smakelijke bijgerecht ook serveren bij geroosterd vlees of gevogelte. Probeer het maar eens bij een gegrilde kip van de barbecue, echt superlekker.

En voor de liefhebbers van Claudia, er is inmiddels een vernieuwde uitgave te koop die voorzien is van onder andere 24 kleurenfoto’s. Maar ook het oude boek is nog tweedehands op de kop te tikken. Meestal voor veel geld maar soms ook voor een leuk prijsje!

1 kg Griekse of Turkse yoghurt (10% vet)
1 tl zeezout
1 teen knoflook
2-3 el tahina
3 el extra vierge olijfolie
3 el fijngesneden platte peterselie of koriander
1 tl sumak
5 el granaatappelpitten
1/2 el geroosterd sesamzaad
Extra nodig: passeerdoek of schone theedoek, zeef met passende kom

Leg de passeerdoek in de zeef en leg de zeef op een kom. Roer het zout door de yoghurt en doe de yoghurt over in de zeef met de doek. Laat de yoghurt, in de koelkast, minimaal 3 uur uitlekken.

Pel en pers de knoflook boven de yoghurt uit. Breng de yoghurt op smaak met het tahina, zeezout en versgemalen peper.

Schep de labne in een schaal en lepel de olijfolie erover. Strooi de peterselie of koriander en sumak naar smaak over de labne. Garneer de labne met granaatappelpitten en sesamzaad.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: 1 nacht

Tips
Ik gebruik meestal de tahina van SOUQ. Een mooie witte sesampasta die nu ook in het schap van Albert Heijn te vinden is. Van dit merk is ook rozen- en oranjebloesemwater te koop.

Variatietips
• Vervang de sumak door wat druppels rozenwater en strooi in plaats van de peterselie of koriander verse of gedroogde rozenblaadjes over de labne.
• Of maak het recept van labne met bloedsinaasappel en hazelnoten elders op www.mmk.nl. Zijn er geen bloedsinaasappels gebruik dan gewone sinaasappel.
• Verrijk de labne ook eens met honing en noten, dan heb je een verrukkelijk ontbijtvariatie!