Deze lamsburger met gebakken uien en paprika wordt door het toevoegen van burghul aan het gehakt lekker smeuïg en je gebruikt ook nog eens minder vlees. Ik haal mijn lamsvlees meestal bij de Marokkaanse slager regelmatig heeft hij ook geitenvlees, als je een mooi keelstuk kunt krijgen moet je eens vragen of hij dat voor je tot gehakt wil malen. Dat is ook smakelijk vlees voor een burger.

Hoofdgerecht voor 2 personen

25 g bruine fijne burghul
1 el pijnboompitten
150 g lamsgehakt
1 kleine rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 klein ei
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
1½ eetlepel olijfolie
1 gele ui, in boogjes
1 rode paprika, in dunne repen
handje rucola
4 sneetjes zuurdesembrood
1½ eetlepel Turkse of Griekse yoghurt
2 eetlepels barbecuesaus

Week de burghul 15 minuten in ruim heet water. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en schud ze op keukenpapier.

Giet de burghul zo nodig af en druk het overtollige vocht eruit. Meng het gehakt met de burghul, de ui, de knoflook, het ei, de komijn, de koriander en versgemalen peper en zout naar smaak. Vorm er 2 burgers van en leg ze tot gebruik verpakt in huishoudfolie in de koelkast.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui met de paprika al omscheppend in ± 7 minuten glazig. Verhit een grillpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en in ± 7 minuten net gaar.

Verdeel intussen de rucola over de boterhammen. Snijd de burgers overlangs middendoor en leg ze dakpansgewijs op de rucola. Verdeel het uimengsel erover en schep er de yoghurt en de barbecuesaus op. Dek af met de andere boterhammen en serveer de lamsburger met gebakken uien en paprika direct.

Lekker met een groene salade, bijvoorbeeld de kropsla met komkommer en kruidenyoghurt.

Bereidingstijd: ± 40 minuten (incl. 15 minuten weken)

Tip

Je kunt deze burgers ook goed in de grillpan of op de barbecue bereiden.