Dit mandarijnen amandeltaartje is gevuld met plakjes mandarijn en frangipane. Een mengsel van amandelspijs en een beetje bloem. Frangipane bestaat voor het grootste gedeelte uit amandelspijs en smaakt heerlijk in zo’n krokant taartje met vruchten. Ik meng de ingrediënten voor de spijs eerst en voeg dan de rest van de ingrediënten voor de frangipane toe. Afgedekt met plakjes mandarijn en geglaceerd met mandarijnensiroop maak je er een heerlijke vruchtentaart van.

Voor ± 12 punten

3 mandarijnen
140 g fijne kristalsuiker
110 g amandelmeel
1 ei, gesplitst
100 g zachte boter
40 g bloem, gezeefd
2 druppels amandelessence
6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
1 el rietsuiker
Extra nodig: keukenmachine, deegroller, bakpapier, bakplaat

Boen de mandarijnen goed schoon en rasp de oranje schil dun af. Pel 2 mandarijnen, verwijder de witte velletjes goed en snijd de vruchten in dunne plakjes. Verwijder zo nodig pitjes. Pers de andere mandarijn uit (± 50 ml sap).

Meng 110 gram van de kristalsuiker met het amandelmeel en het eiwit in de keukenmachine tot een korrelig mengsel.

Voeg de boter, de dooier, de amandelessence en de mandarijnrasp toe en meng goed. Voeg als laatste de bloem toe en meng alles kort door. Zet de frangipane 15 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verwijder intussen het plastic van de bladerdeegplakjes en leg de plakjes deeg op een met bloem bestoven aanrecht versprongen op elkaar.

Rol het deeg uit tot een lap van ± 30 cm ø. Snijd er een cirkel uit van ø 28 cm (zie tip). Leg de deegplak op de met bakpapier beklede bakplaat.

Strijk het amandelmensel over het deeg uit maar laat 4 cm van de rand vrij. Het uitstrijken gaat goed met de bolle kant van een met water vochtig gemaakte lepel.

Verdeel de mandarijnplakjes dakpansgewijs over het amandelmengsel. Vouw de deegrand omhoog zodat het over de rand van het taartje komt te liggen. Plooi de rand mooi. Bestrijk de deegrand met koud water en bestrooi met de rietsuiker.

Bak het taartje in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten lichtbruin en gaar. Controleer na 25 minuten of de bovenkant van het taartje niet te donker kleurt. Dek het anders af met een stukje bakpapier of aluminiumfolie.

Neem het mandarijnen amandeltaartje van het bakblik en laat hem op een taartrooster afkoelen. Breng intussen het mandarijnensap met de rest van de fijne kristalsuiker aan de kook en kook het iets in tot een siroop. Bestrijk het afgekoelde taartje met de siroop en snijd het in punten.

Serveer dit mandarijnen amandeltaartje met geklopte slagroom, crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Heb je toevallig metalen lage gekartelde vlaaivorm (ø 28 cm) in huis? Dan kun je die gebruiken om een mooi gegolfd randje aan het deeg te maken. Druk dan met de vorm een cirkel uit het bladerdeeg.