Muhammara is een pittige rode saus uit Syrië. De belangrijkste ingrediënten zijn geroosterde paprika’s, rode peper, walnoten en brood. Voor mij weer een lekker recept om me door de berg walnoten van afgelopen herfst heen te worstelen. Je kunt muhammara tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kopen maar daar mis ik een beetje de pittigheid die muhammara hoort te hebben. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar zelf maken. Dan kan ik hem, als ik er zin in heb, lekker pittig maken!
Voor 450 ml
3 grote rode paprika’s
25 g flatbread (± een halve)
75 g gepelde walnoten
1 rode peper (± 20 g)
1 el extra vierge olijfolie
rasp en sap van ½ citroensap
1 tl granaatappelmelasse
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen piment
zout
eventueel cayennepeper
1 takje platte peterselie of koriander
Extra nodig: aluminiumfolie, keukenmachine
Verwarm de oven voor op 225 °C. Leg de paprika’s op een met aluminiumfolie bekleed bakblik en rooster ze 30 minuten, in de voorverwarmde oven, totdat ze zwarte blazen hebben. Neem ze uit de oven en vouw het aluminiumfolie er overheen.
Scheur intussen het flatbread in stukjes en doe ze met de walnoten in de kom van de keukenmachine. Hak het brood met de noten tot een kruimelig mengsel. Schud het in een kom.
Maak het pepertje schoon, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Trek de velletjes van de paprika’s en verwijder de zaadjes. Er komt veel vocht uit de paprika’s. Vang het op en zeef het. Doe de peper en de paprika in de kom van de keukenmachine en maal alles tot een puree.
Voeg de paprikapuree met het gezeefde vocht, de olijfolie, het citroensap en de rasp, de granaatappelmelasse, de komijn, piment en zout naar smaak aan het walnotenmengsel toe en schep alles door elkaar. Voeg als je de muhammara pittige wilt nog wat cayennepeper toe. Garneer met wat peterselie of koriander.
Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 30 minuten
Tip
• Je kunt muhammara goed invriezen. Ik gebruik kleine diepvriesdoosjes. Zo heb ik altijd muhammara op voorraad.
• Geen granaatappelmelasse in huis, granaatappelsiroop of moerbeimelasse kun je ook gebruiken. Of een beetje appelstroop kan ook.