Laatst las ik iets over de Mulberry Beauty, een nieuw aardappelras dat alleen te koop is bij Albert Heijn en afkomstig van Nederlandse bodem. Als eten je vak is dan ben je altijd in voor nieuwtjes op kookgebied. Dus ik heb een paar zakken van deze beauty’s meegenomen om er mee te gaan koken.

Thuisgekomen zag ik dat ze ook levensgroot en bijna bietenrood waren afgebeeld in de Allerhande van deze maand. Daar in las ik ‘De Mulberry Beauty is een door en door roze aardappelras’ en ‘Maak eens een knalroze stamppot of puree!’

Dus afgelopen weekend ben ik lekker aan het koken geslagen waarbij de Mulberry Beauty de hoofdrol speelde.

De aardappelen worden in zakken van 1 kilogram verkocht. Het is een vastkokende aardappel met donkerroze schil met een vleugje beigebruin van een gewone aardappel erdoor. Als je de Mulberry Beauty opensnijdt is de aardappel mooi cyclaamroze dooraderd. Spannend!

En dan er mee aan de slag. Ik heb de Mulberry Beauty gekookt, gebakken en geroosterd. Tijdens het koken in schil verandert de cyclaamroze dooradering in een oudroze kleur met wat donkere adertjes. Puree gemaakt van deze gekookte aardappelen hebben ook een vleugje oudroze, wel mooi bij een stukje witvis maar helaas niet zo knalroze als ik gehoopt had en zoals mij in de Allerhande beloofd was.

Vervolgens heb ik de Mulberry Beauty in de oven geroosterd. Op twee verschillende manieren. De eerste keer heb de aardappelen in schil 7 minuten voorgekookt. Vervolgens heb ik ze gehalveerd en met olie bestreken op 225 °C in ± 25 minuten verder gaar geroosterd. De uiteindelijke kleur was licht en donker oudroze met een vleug warm geel.

 

Mulberry Beauty aardappel

Ook heb ik ze een keer rauw in parten gesneden in de oven geroosterd. Dat gaf geen wezenlijk verschil in kleur.

Conclusie

De Mulberry Beauty is een lekkere vastkokende aardappel met, inderdaad zoals op de zak vermeld staat, de smaak van geroosterde noten. Maar zoals bij veel aardappelen met gekleurd vruchtvlees vervaagd de mooie kleur tijdens de bereiding.

Jammer want als je de Allerhande moet geloven krijg je een prachtige knalroze stamppot of puree, zouden ze het op de redactie getest hebben vraag ik mij dan af?

Heb ik spijt van mijn aankoop? Nee, zeker niet want de Mulberry Beauty is een zeer smakelijke aardappel die er na bereiden toch net even anders uit ziet dat een gewone aardappel met geel vruchtvlees.