Dit noten-vruchtenbrood zonder gist is een leuk brood om in het weekend te bakken. Omdat je in plaats van gist bakingsoda en karnemelk gebruikt hoeft het deeg niet te rijzen. Dat scheel enorm in de bereidingstijd. Ik schreef het recept ooit voor de Jumbo en heb het brood al ontelbare malen gebakken. Gewoon omdat het zo lekker is maar ook omdat het veel sneller klaar is dan brood met gist of zuurdesem. Dit stevige brood vol noten en gedroogde vruchten smaakt lekker met een lik boter maar ook met een plak belegen kaas is het een echte traktatie!

Voor 1 brood

250 g studentenhaver
300 g volkorenmeel
200 g bloem + 1 tl zout
2 tl bakingsoda
400-500 ml karnemelk
150 g gedroogde abrikozen, in reepjes
1 el poedersuiker
Extra nodig: keukenmachine of mixer met deeghaken, ingevette brood(of cake)vorm inh. 2 l (27 cm)

Hak de noten uit de studentenhaver grof. Meng in een kom het volkorenmeel met de bloem, het zout en de bakingsoda. Voeg 400 ml van de karnemelk toe en kneed alles goed in de keukenmachine of met de mixer tot een egaal deeg.

Voeg de noten en rozijnen uit de studentenhaver en de abrikozen toe en kneed het met de hand door het deeg. Is het te droog voeg dan beetje bij beetje nog wat karnemelk toe. Kneed alles tot een stevig deeg.

Doe het deeg over in de vorm en druk goed in de hoekjes. Schuif het bakblik in de oven en stel de oven in op 175 °C (niet voorverwarmen). Bak het brood in 50-55 minuten bruin en gaar.

Schud het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen tot lauwwarm. Bestuif dit noten-vruchtenbrood met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 55 minuten

Vloerbrood maken van het deeg voor noten-vruchtenbrood zonder gist

Liever een vloerbrood? Druk het deeg uit tot een dikke driehoekige lap. Rol het deeg op vanaf het breedste gedeelte naar de punt toe. Druk de naad goed vast en leg het brood met de naad naar beneden op een met een bakmatje of bakpapier beklede bakplaat. Vervolg het recept zoals boven beschreven.