Heb je al eens oliebollen met appel en oranjebloesem gemaakt? Door de krenten en rozijnen te wellen in oranjebloesemwater krijgen je oliebollen een heerlijke smaak. Zo geef je deze klassieke lekkernij uit de frituur een bijzondere twist en wordt Oud en Nieuw zeker een succes!

Oliebollen met appel en oranjebloesem
Voor ± 25 stuks

75 g rozijnen
75 g krenten
2 el oranjebloesemwater
1 grote appel (Goudrenet, ± 300 g), gesnipperd
1 (biologische) citroen
1 tl kaneelpoeder
25 g gist
1 tl suiker
500 ml melk
500 g bloem
olie om te frituren
poedersuiker
Extra nodig: mixer met deeghaken, frituurpan met frituurolie

Was de rozijnen en de krenten, dep ze droog met keukenpapier en schep het oranjebloesemwater erdoor. Laat de 20 minuten wellen en schep af en toe om.

Doe de appel in een kom en rasp de gele schil van de citroen er dun af. Voeg met het kaneelpoeder aan de appel toe en schep goed om.

Verkruimel de gist in een kopje. Strooi de suiker erover. Verwarm de melk tot ± 35 °C (handwarm) en schenk een beetje over de verkruimelde gist. Los de gist al roerende op. Laat de rozijnen en de krenten uitlekken.

Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk het gistpapje erin. Mix met de mixer met deeghaken en voeg beetje bij beetje de warme melk toe. Mix tot een egaal beslag.

Voeg de rozijnen, de krenten en het appelmengsel toe en mix alles door het beslag. Dek de kom af met een stuk plasticfolie en laat het beslag 60 minuten rijzen.

Verhit de olie in een frituurpan tot 180 °C. Schep met 2 in de hete olie gedoopte lepels een bolletje beslag en laat dit in de hete olie glijden. Laat op dezelfde manier nog 4-5 bolletjes in de olie glijden.

Bak de oliebollen in ± 5 minuten goudbruin en gaar. Als de ene kant bruin is keren ze meestal vanzelf, gebeurt dit niet help ze dan een beetje.

Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestuif ze royaal met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 50 minuten (+ 60 minuten rijzen)

Tip
Nog makkelijker wordt het scheppen van het beslag als je dit doet met een in de hete olie gedoopte metalen ijsbollentang.