In deze op hout geroosterde zalm met sriracha saus gebruikte ik 2 producten van Tabasco®. De Smoked Chipotle, een van mijn favoriete pepersauzen en de nieuwste telg van Tabasco® de sriracha saus. Deze pittige saus is van oorsprong afkomstig uit Thailand maar het verbaast mij niets dat Tabasco® nu ook een eigen sriracha saus heeft. Deze saus heeft namelijk net als de Tabasco® sauzen als basis rode peper en zout.

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 grote ui
1 cougette
2 el olijfolie
1 teentje knoflook, gepeld
Tabasco Smoked Chipotle
2 stukken zalmfilet met huid à 150 g
Tabasco sriracha saus
Extra nodig: CedarWood ovenplank (Koken op Hout)

Leg de CedarWood ovenplank minimaal 1 uur in koud water.

Pel de ui, snijd hem in boogjes. Was de courgette, snijd hem in 1 cm dikke plakken en halveer ze.

Meng 1 eetlepel olie met de uitgeperste knoflook en een paar druppels Smoked Tabasco naar smaak. Wrijf de roze kant van de zalm ermee in en bestrooi met versgemalen peper. Laat de zalm 30 minuten marineren.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schep een beetje olie en versgemalen peper door de ui. Schep de ui op de CederWood ovenplank en leg de plank 10 minuten op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven.

Schep een beetje olie, versgemalen peper en een druppels Smoked Tabasco naar smaak door de courgette en meng ze met de ui op de plank. Schuif de groenten naar de rand van de plank en leg de zalm op het midden van de plank.

Rooster de zalm en de courgette in ± 20 minuten rosé.

Neem de ovenplank uit de oven, spuit er zigzag srircha saus over en leg de plank op een rooster of onderzetter op tafel. De op hout geroosterde zalm met sriracha saus is lekker met dikke frieten of gebakken aardappels.

Voorbereidingstijd: ± 60 minuten
Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

De geboorteplaats van Tabasco®

De grondlegger van het McIlhenny, Edmund McIlhenny begon in 1868 op Avery Island met de productie van pepersaus. Het productieproces van dit familiebedrijf is grotendeels nog hetzelfde als zo’n 150 jaar geleden. Na de oogst worden tabascopepers geplet en met Avery Island-zout vermengd, om daarna drie jaar in eikenhouten vaten te rijpen. Daarna wordt de peperpuree gezeefd en volgt het mengen met azijn.

Inmiddels zijn er verschillende soorten Tabasco® te koop maar de traditionele rode is nog steeds hetzelfde als 150 jaar geleden. In een standaard flesjes van 57 ml zitten minimaal 720 druppels. De verschillende soorten Tabasco® kun je in veel gerechten gebruiken. Vanzelfsprekend op oesters maar ook in soepen, sauzen, een hamburger of in stoofvlees zijn het perfecte smaakmakers. Zelfs zoete gerechten kunnen worden opgepept met een drupje Tabasco.