Ik heb deze vrolijke oranjesoezen voor Koningsdag net gemaakt voor bij de koffie vanavond. Je kunt dit soezen recept goed gebruiken als basis en er lekker mee variëren. Liever klassieke moorkoppen? Dan smelt je pure chocolade au bain-marie en doop je de soezen in de warme gesmolten chocolade. Of vul je de soezen liever met banketbakkersroom dan kan dat natuurlijk ook.

Voor ± 8 stuks

30 g bloem
mespunt zout
50 ml water
25 g boter
2 kleine eieren, losgeklopt
75 g poedersuiker
± 1½ el volle kwark
oranjebloesemwater
gele en rode voedingskleurstof
1 sinaasappel, uitgeperst
400 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopvast
oranje musket of rood, wit, blauwe hagel

Extra nodig: houten pollepel, garde, bakplaat bekleed met bakpapier, mixer met garde(s), 1 spuitzak, 1 gekarteld spuitmondje

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Zeef de bloem met een mespuntje zout boven keukenpapier. Breng het water met de boter snel aan de kook. Voeg in een keer de bloem toe en roer met den houten lepel tot het mengsel een bal vormt en van de bodem van de pan loskomt.

Voeg 2/3 deel het ei toe en klop met een garde totdat het opgenomen is. Voeg de rest van het ei toe en klop tot er blazen ontstaan die direct weer openspringen en het deeg dof glanst.

Vorm met 2 lepels 8 bergjes deeg op het bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bergjes. Bak de soezen in de voorverwarmde oven in ± 15 minuten licht goudbruin en gaar. Open de oven voorzichtig en tik tegen een soes als deze los zet je de oven uit en laat je ze nog even in de geopende oven staan.

Neem ze uit de oven en laat ze op een rooster helemaal afkoelen. Prik met een spuitmondje aan de zijkant van elke soes een gaatje om ze strak makkelijk te kunnen vullen.

Roer de poedersuiker met de kwark en een druppel oranjebloesemwater (naar smaak) los. Voeg eerst gele kleurstof toe en dan een heel klein mespuntje rode kleurstof. Kleur het glazuur zo mooi oranje en doop de soezen erin. Laat ze op een rooster drogen.

Kook het sinaasappelsap zover in totdat er een dun laagje siroop in de pan is. Laat het afkoelen. Klop de slagroom met de vanillesuiker en de klopvast stijf en klop de sinaasappelsiroop en eventueel nog een druppel oranjebloesemwater erdoor.

Doe de slagroom over in de spuitzak met kartelmondje en vul de soezen voorzichtig met de room. Spuit op elke soes een toef slagroom en garneer met de musket of de hagel. Serveer ze direct of zet ze tot gebruik koud weg.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 15 minuten
Afwerking: ± 20 minuten

Tip
Wil je liever grote soezen maak dan 4 bergjes van het deeg.