Pavlova is een van mijn favorieten toetjes om te maken als ik eters krijg. Doordat je deze pavolova met hangop, aardbeien en mango goed kunt voorbereiden en de uiteindelijke afwerking hooguit 10 minuten tijd vraagt is dit wat mij betreft het feestdessert bij uitstek! De schuimbodem bak ik een dag van te voren en ook met de hangop start ik de avond tevoren al. Het op smaak brengen van de hangop doe ik dan de volgende ochtend. Net als het fruit schoonmaken. Vlak voor het serveren verdeel ik de hangop en het fruit over het schuim en aan tafel snijd ik hem aan. En met dit recept als basis kun je naar hartenlust variëren. Kies fruit van het seizoen en ook wat betreft de hangop kun je lekker uit je bol gaan. Geef het een ander smaakje of vervang de hangop door bijvoorbeeld (zelfgemaakte) custard.

Nagerecht voor 6-8 personen

750 ml Turkse yoghurt
3 eiwitten
60 g suiker
1 sinaasappel
2 el oranjebloesemwater
1 zakje vanillesuiker
1 mango, in dunne partjes
350 g kleine aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
1 takje munt
Extra nodig: zeef en schone doek, mixer met garde(s), bakplaat bekleed met bakpapier

Doe de yoghurt over in een met het doekje beklede zeef en zet de zeef op een kom. Laat de yoghurt minimaal 1 nacht uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Klop de eiwitten in een kom met de mixer tot een dik en dof glanzend eiwit. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop het door het eiwit. Het eiwit is nu zo stijf dat je de kom op zijn kop kunt houden. Verdeel het eiwit met een lepel, in een rechthoek (±15×25 cm) over het bakpapier. Zorg dat de zijkanten iets hoger zijn. Laat het schuim in de voorverwarmde oven in ± 2 uur drogen. Neem de schuimbodem uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.

Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Roer het vanillesuiker, het oranjebloesemwater en de rasp door de uitgelekte yoghurt en voeg beetje bij beetje het sinaasappelsap toe. Voeg zoveel van het sap toe tot de yoghurt dik en lobbig is en nog niet uitloopt. Zet de hangop tot gebruik in de koelkast.

Verdeel de yoghurt, de mango en de aardbeien over het schuim. Garneer met blaadjes munt en serveer de pavlova direct.

Voorbereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 12 uur
Oventijd: ± 2 uur
Afwerking: ± 10 minuten

Tip
Je kunt ook kleine eenpersoons pavlova’s maken. Teken daarvoor cirkels van +_ 12 cm op het bakpapier er verdeel daar het eiwit over.