In deze pittige curry met wortel en komkommer gaat een kleine hoeveelheid biologische kippendijfilet. Ik snijd de kip, als ik die in curry’s of roerbakgerechten gebruik altijd in hele kleine stukjes of dunne reepjes. Dat vind ik lekkerder dan van die grote brokken vlees. Ook verwerk ik komkommer in deze curry. De meeste mensen eten komkommer rauw verwerkt maar komkommer smaakt ook heerlijk in tal van warme gerechten. Ongeschild en beetgaar of net gaar gestoofd of gebakken komt de lekkere komkommersmaak goed tot zijn recht.

Hoofdgerecht voor 2 personen

½ bos worteltjes
1 ui
1 teentje knoflook
1 komkommer
2½ el arachideolie
150 g kippendijfilet, in kleine stukjes
1 el madras curry
200 ml romige kokosmelk
3 djeroek poeroetblaadjes
1 klein djeroek poeroet limoentje (eventueel), gehalveerd
1-1½ el srirachasaus
1 el gesneden korianderblad

Schil de worteltjes en snijd ze in schuine plakjes. Pel de ui en snijd ze in boogjes. Kook de worteltjes 4 minuten in water met zout en giet ze af. Pel intussen de knoflook en hak hem fijn. Was en snijd de komkommer in plakjes van ± ¾ cm dik en halveer ze.

Verhit 1½ eetlepel van de olie en fruit de ui al omscheppend in ± 5 minuten bruin. Bak de knoflook 1 minuut mee. Schep het uit de pan op een bord.

Verhit 1 eetlepel van de olie en bak de kip al omscheppend bruin. Voeg de ui met de komkommer en de currypoeder toe. Bak alles al omscheppend ± 3 minuten.

Schenk de kokosmelk en 100 ml heet water erbij. Voeg de djeroek poeroet toe en breng alles aan de kook. Schep de wortel erdoor en breng de curry op smaak met de srirachasaus, versgemalen peper en zout.

Garneer de pittige curry met wortel en komkommer met de koriander en serveer met bijvoorbeeld basmatirijst.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Variatietips

• Vervang de kip ook eens door stukjes witvisfilet of beefreepjes.
• In plaats van wortel en/of komkommer kun je ook paprika, courgette, aubergine of (zoete) aardappel verwerken in deze curry.
• Geen djeroek poeroet blad en limoentje? Voeg dan 1 in plakjes gesneden limoen toe.