In deze pittige wortelsoep met vegan kaas en Thaise basilicum verwerkte ik wat zielige slappe worteltjes die onderin de groentelade lagen. Even een paar uur oppeppen in een bak koud water doet wonderen! En die vegan kaas kwam ik tegen bij Appie. Het heeft eigenlijk niets met kaas te maken want het is gemaakt van kokosolie maar het smaakt echt naar geitenkaas en doet het goed in deze soep.
Voorgerecht voor 6-8 personen, lunch of zaterdagavondsoep voor 4-6 personen
3 el olijfolie
1 ui, in boogjes
2 teentjes knoflook
4 cm verse gemberwortel, geschild en in stukjes
600 g bospeen en/of winterpeen, geschild en in stukken
2 el pittige kerriepoeder
2 tl pul biber of chilivlokken
3 tuinkruidenbouillonblokjes
100 g Greek white block (veganistische kaasvervanger van Violife)
2 takjes (Thaise) basilicum
Extra nodig: staafmixer
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook, de gember en de bospeen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee.
Strooi het kerriepoeder erover en bak het 2 minuten mee. Voeg de pul biber of chilivlokken toe, schenk er 1½ l warm water bij en voeg de bouillontabletten toe.
Breng de soep aan de kook en kook de wortel in ± 20 minuten helemaal gaar. Pureer de soep met een staafmixer.
Verbrokkel de Greek white en snijd de basilicum in reepjes. Schep de soep in kommen en verdeel er de Greek white en de basilicum over. Serveer de pittige wortelsoep met vegan kaas en Thaise basilicum voor de lunch of zaterdagavondsoep met warm homemade desembrood erbij.
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Tips
• Je kunt deze soep ook goed serveren als amusesoepje in kleine koffiekopjes.
• Liever echte kaas, vervang de Greek white dan door feta.
• Je kunt een gedeelte van de wortels ook vervangen door bloemkool, aardappel, pastinaak, pompoen of knolselderij.
Zachte wortels in de koelkast?
Voor m’n werk heb ik meerdere koelkast in huis. Nu komt het wel eens voor dat er groenten iets te lang blijft liggen. Juist die groenten die je best wel goed kunt bewaren schieten er wel eens tussendoor. Worteltjes is bij mij zo’n groente. En dan ligt er ineens een halve bos peen een beetje zielig in de groentelade… Vaak zijn ze dan al wat zachter en gerimpeld. Gelukkig kan ik ze door ze een paar uur in een bak met koud water te leggen meestal wel weer wat oppeppen. Ik snijd dan het kontje met het loof eraf, leg ze in koud water en zet de bak in de koelkast. Na een paar uur zijn de wortels weer wat opgeknapt. Ik verwerk ze dan in een roerbak, stamppotje of, zoals in bovenstaand recept, in een lekkere soep.