Deze pruimenjam met cognac en sinaasappel maakte ik van Opal pruimen. Deze pruimen hebben een mooi paarsrood velletje en daardoor krijgt de jam een mooie volrode kleur. Eigenlijk is het meer een confiture. Ik gebruik bij voorkeur geleisuiker extra. Dat heeft 2 voordelen; de jam/confiture wordt minder zoet en doordat je jam gemaakt met geleisuiker extra maar 1 minuut moet doorkoken kookt het fruit niet stuk en krijg je een grovere jam, confiture dus! Inmiddels liggen ook de Reine Victoria’s in de suiker. Welke jam/confiture ik daarvan ga maken blijft nog even een verrassing.

Voor ± 8 potjes

1250 g gewassen en ontpitte pruimen
500 g geleisuiker extra
2 schoongeboende biologische sinaasappels
4 el cognac (of pruimenbrandewijn)
Extra nodig: ± 8 goed schoongemaakte potjes (inhoud 225 ml)

Schep de pruimen met de geleiuiker door elkaar en zet ze ± 24 uur in de koelkast. Rasp de oranje schil dun van de sinaasappels.

Breng de pruimen met de geleisuiker en het sinaasappelrasp al roerende aan de kook. Kook de jam 1 minuut op een hoog vuur door en roer de cognac erdoor.

Vul de potjes met de hete jam. Maak zo nodig de rand van de potjes met een stukje vochtig keukenpapier schoon en sluit de potjes direct. Bewaar deze pruimenjam met cognac en sinaasappel op een koele plaats.

Bereidingstijd: ± 20 minuten + 24 uur wachten

Pruimenjam met brandewijn en sinaasappel

• Vervang de cognac door pruimenbrandewijn of Slivovic. Kook de alcohol eventueel kort mee.