Voor deze rode bieten met rucola en mosterddressing moet je eigenlijk een keer zelf je bietjes koken. Ik koop nooit kant-en-klaar gekookte bieten! Ik vind ze niet lekker en heb ook geen idee hoelang die dingen al in de winkel liggen. Bieten koken kost wat tijd maar als je eenmaal zelf gekookte bieten hebt geproefd wil je echt niets anders meer. Heb je nog ergens een snelkookpan staan? Haal hem dan maar tevoorschijn want die is echt superhandig voor het koken van bieten. In 30 minuten zijn ze gaar!

Bijgerecht voor 4 personen

700 g ongekookte (zomer)bieten
2 el grove mosterd
2 ½ el olijfolie
2 el citroensap
1 tl honing
2 kleine uitjes, in dunne partjes
75 g rucola
½ bakje tuinkers

Kook de bieten in ± 60 minuten gaar (heb je een hogedrukpan, dan kan het sneller. Zie tip).

Klop een dressing van de mosterd, de olijfolie, het citroensap, de honing en versgemalen peper en zout naar smaak. Schep de uipartjes erdoor en laat de dressing minimaal 30 minuten staan.

Laat de bieten afkoelen tot lauwwarm en ontvel ze. Snijd de bieten in partjes.

Verdeel de rucola over een schaal, leg de bietenpartjes erop. Roer de dressing goed door en lepel hem over de bieten en de rucola.

Knip de tuinkers in toefjes boven de salade. Deze rode bieten met rucola en mosterddressing is lekker met verse geitenkaas, feta of blauwe kaas en knapperig brood naar keuze. Of serveer hem bij vis en frieten.

Voorbereidingstijd: ± 60 minuten (kooktijd bieten)
Bereidingstijd: ± 15 minuten

Bieten koken in de snelkookpan

Vul de snelkookpan naar wens met ongeveer 5 cm water of bouillon. Zet het stoommandje met de bieten erin. Sluit de deksel en breng de snelkookpan aan de kook. Temper, zodra de pan op stoom is, het vuur en laat de bieten in ± 30 minuten gaar koken. Laat de druk ontsnappen zoals je altijd doet en laat de bieten afkoelen tot lauwwarm.

Hier vind je nog meer informatie over bieten.