Rode bieten of kroten zijn donkerrode knollen met mooie rood generfde groene bladeren. Er zijn zomer en winterbieten. De zomerbieten zijn van mei tot en met september te koop, deze wat kleinere bieten worden veelal in bosjes met het loof er nog aan verkocht. Dit loof kun je verwerken in soepen, roerbakgerechten en salades.

Zomerbieten zijn lichter van kleur dan de winterbieten. Ik verwerk zomerbiet graag in verschillende gerechten en er zijn op deze site dan ook meerdere recepten met biet te vinden. Probeer de Bietensalade met bosui en geitenkaas of de gebakken zalm met rode en gele bieten maar eens.

Van oktober tot en met april liggen de winterbieten (vaak gekookt) in de winkel. Deze bieten zijn groter en hebben naarmate de winter voortduurt een grauw gekleurde buitenkant. Toch smaken deze bieten ook prima, weliswaar iets aardser maar juist dat aardse doet het goed in stamppotten en bij wild.

Ik kook mijn bieten altijd zelf, als je dit eenmaal een keer geproefd hebt wil je echt niets anders meer. Dan laat je die wat slijmerige zachte bieten in de supermarkt vast snel liggen! De kooktijd van zomerbietjes is ongeveer 25 minuten. Winterbiet heeft een veel langere kooktijd die moet wel 1-2 uur koken en soms nog wel langer. Heb je een snelkookpan in huis kook je winterbieten dan hierin dat scheelt zomaar 2/3 van de kooktijd. Zomerbiet kun je dun geschaafd ook rauw eten, de dunne rode plakjes zien er mooi uit en smaken lekker in salades.

Zowel zomer- als winterbieten zijn in de groentelade van de koelkast goed houdbaar. Let er bij aankoop op dat de buitenkant van zowel zomer- als winterbiet mooi glad is. Zijn de bieten gerimpeld, dan zijn ze aan het uitdrogen en kun je ze beter maar laten liggen.