Maak deze rodebessenjam met rozenwater en lange peper, het is echt het proberen waard! Het geurige rozenwater en de zoetkruidige pikante lange peper combineren uitstekend met het friszoetzure van de aalbessen. Het is een goed bessenjaar dus voor iedereen met bessenstruiken in de tuin, het is nu de tijd om ze te plukken en te verwerken!

Voor 8 potjes

1250 g gewassen en geriste rode bessen
500 g geleisuiker extra
4 lange pepers
2 el rozenwater (Souq)
Extra nodig: 8 goed schoonmaakte potjes (inhoud 225 ml)

Schep de bessen met de suiker door elkaar en zet ze ± 24 uur in de koelkast. Wrijf de lange pepers in een vijzel fijn en voeg ze met het rozenwater aan de bessen toe.

Breng alles al roerende aan de kook en kook de jam 1 minuut op een hoog vuur door.

Vul de potjes met de hete jam, maak zo nodig de rand van de potjes met een stukje vochtig keukenpapier schoon en sluit de potjes direct. Bewaar deze rodebessenjam met rozenwater en lange peper op een koele plaats.

Bereidingstijd: 30 minuten + 24 uur wachten

Tips
• Schep voor een spannend borrelhapje eens een klein lepeltje van deze jam op met verse geitenkaas bestreken sneetjes zuurdesemstokbrood en garneer met een rozenblaadje!
• Voeg in plaats van het rozenwater oranjebloesemwater toe.
• Geen lange peper in huis? Gebruik dan 4 tl fijngewreven zwarte peperkorrels.

Weetje
Lange peper of piper longum is een peper met een aromatische zoetkruidige pikante smaak die iets heeft van kaneel en nootmuskaat. Ze zien er uit als de nog niet bloeiende katjes van de Els, ze zijn bruin van kleur en zo’n 3 cm lang.

Lange peper laat zich wat lastig fijnmalen maar heb je en vijzel dan kun je die uitstekend gebruiken om de lange pepers fijn te wrijven. Ook kun je lange peper in z’n geheel meekoken of stoven. Dan moet je ze wel verwijderen voordat je het gerecht serveert.

Deze peper wordt onder andere gebruikt in de Indiase, Pakistaanse en Indonesische keuken. Lange peper die hier te koop is komt meestal uit Indonesië of Afrika. Ook heerlijk is stoofgerechten, bij vlees, gevogelte en vis, kaas, in zelfgemaakt roomijs en geef ook eens gebak een aromatisch pittige twist met deze peper.