Deze roerbak van bloemkool, wortel en gebakken tofu maakte ik met de bloemkool die over was van de bloemkoolpizza. Een roerbak met lekker veel groenten, knapperig gebakken blokjes tofu en beetgare wortel en sojaboontjes. Een lekker hoofdgerecht voor 3 volwassenen of 2 volwassenen en 2 kinderen.

Hoofdgerecht voor 3 personen

450 g bospenen, geschild en in schuine plakjes van ½ cm
350 g bloemkoolroosjes
4 el roerbak- of arachideolie
300 g tofu, in blokjes van 1×1 cm
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
3 cm gemberwortel, geschild en in dunne reepjes
1 rode peper, zonder zaadjes en in dunne ringetjes
1 ui, in dunne partjes
250 g sojaboontjes (diepvries), ontdooid
2 el sojasaus
1-2 el yuzu (of 1-2 el limoensap)
2 tl vis- of oestersaus
2 el grof gesneden koriander

Breng in een ruime pan water met zout aan de kook en kook de wortelplakjes 4 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze koud. Kook vervolgens de bloemkoolroosjes 3 minuten in hetzelfde kookwater. Schep ze uit de pan en spoel ze koud.

Verhit de olie in de wok en bak de drooggedepte blokjes tofu al omscheppend lichtbruin. Voeg de helft van de knoflook, gemberwortel en 1/3 deel van de rode peper toe en bak 1 minuut mee. Schep alles uit de wok op keukenpapier en laat ze uitlekken.

Bak de ui al omscheppend in de resterende olie al omscheppend lichtbruin. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en bak ze 1 minuut mee.

Schep de wortelplakjes, bloemkool en sojaboontjes erdoor en bak alles al omscheppend beetgaar. Schep de sojablokjes, sojasaus, yuzu naar smaak, vissaus en versgemalen peper en zout naar smaak door de groenten.

Garneer de roerbak met de koriander. Lekker met rijstnoedels. Eet de roerbak van bloemkool, wortel en gebakken tofu met stokjes dan geniet je nog meer van de smaken.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Ook lekker met peultjes en paprika

Vervang de wortel en de sojaboontjes voor een gelijke hoeveelheid schoongemaakte peultjes en stukjes paprika naar keuze.