Je leest het goed, in deze salade met geroosterde radijs, rode ui en geitenkaas worden de radijsjes inderdaad geroosterd. ‘t Is leuk om radijsjes eens anders te verwerken dan je gewend bent. Ingemaakt geven ze hun mooie rode kleur af aan de azijn maar ook geroosterd krijg je een verrassend resultaat. Probeer maar eens! En als extraatje geef ik ook nog een no-wastetip voor het radijsblad.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 bossen radijs
3 bosuitjes
2 rode uien, in boogjes
4 el olijfolie
¼ krop ijsbergsla, in dunne reepjes
1 pot witte bonen à 360 g, afgespoeld en uitgelekt
100 g verse geitenkaas
2 el granaatappelmelasse of balsamicoazijn
2 el fijngesneden koriander
Extra nodig: bakplaat met bakmatje

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd het groen en de worteltjes van de radijsjes en halveer grote radijsjes. Maak de bosuitjes schoon, snijd de onderste 6 cm eraf en halveer dit stuk of snijd het in vieren. Snijd de rest van de bosui in dunne ringetjes.

Schep de radijsjes met de ui, de bosuistukjes en 2 eetlepels van de olie door elkaar en verdeel ze over het bakmatje. Bestrooi ze met versgemalen peper en zout naar smaak. Rooster de radijsjes en de ui in ± 20 minuten lichtbruin.

Verdeel intussen de sla en de witte bonen over een schaal. Snijd de geitenkaas in puntjes. Schep de geroosterde groenten op de sla en de bonen. Verdeel de kaas en de bosuiringetjes erover.

Druppel er naar smaak nog wat olijfolie en granaatmelasse over en bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Garneer de salade met geroosterde radijs, rode ui en geitenkaas met de koriander.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

No-wastetip voor radijsgroen

Radijsgroen heeft net als de knolletjes een lekkere mild pittige smaak en van dit groen kun je een lekker soepje maken.

Bak 2 gesnipperde sjalotten met 1 teentje knoflook en 75 g magere spekreepjes in 1 eetlepel olijfolie goudbruin. Voeg de gewassen en grof gesneden blaadjes van 2 bossen radijs en 150 g aardappelblokjes toe en bak ze 1 minuut mee. Schep er 500 ml tuinkruidenbouillon bij en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 minuten totdat de aardappel gaar is. Voeg 100 ml slagroom toe en pureer de soep met een staafmixer.